REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj do farszu na gołąbki. Ich smak wskoczy na zupełnie nowy poziom

Dodaj do farszu na gołąbki. Ich smak wskoczy na zupełnie nowy poziom

gołąbki
fot. screen Youtube / Mashed

Gołąbki to wyśmienita potrawa, którą często podajemy na obiad. Te z młodej kapusty wychodzą jeszcze pyszniejsze. Farsz doprawiamy zazwyczaj pieprzem i solą, ale warto go jeszcze czymś zaostrzyć. Doskonale sprawdzi się tutaj świeży czosnek. Gołąbki zyskają charakteru i będą wprost przepyszne. Koniecznie spróbuj – receptura jest dziecinnie prosta.

REKLAMA

Obłędne gołąbki z młodej kapusty zrobią furorę na Twoim stole

Liście młodej kapusty są delikatne i bardzo smakowite. Takie warzywo doskonale nadaje się na gołąbki – łatwo je sparzyć, a tworzenie sakiewek z nadzieniem to bułka z masłem. Zwieńczeniem dania jest wyborny sos pomidorowy. Nikt nie oprze się takiemu specjałowi.

Przepis na charakterne gołąbki z młodej kapusty

Składniki na gołąbki:
1 kg łopatki wieprzowej, mielonej
2 duże główki młodej kapusty
600 g ziaren ryżu
pieprz i sól w ilości do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 spore cebule
olej rzepakowy do podsmażenia

Składniki na sos:
około 100 g przecieru pomidorowego
700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
sól, pieprz i cukier do smaku
10 g mąki pszennej połączonej z wodą

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Opłucz ryż i ugotuj go w osolonym wrzątku do momentu, aż zmięknie. Cebule pokrój i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż ją do rozdrobnionego, ugotowanego ryżu, odstaw całość do wystudzenia. Potem połącz z mięsem i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek (nie podsmażaj). Powstały farsz układaj porcjami na sparzonych liściach młodej kapusty. Gołąbki umieszczaj na dnie dużego garnka, w którym będziesz gotować potrawę. Zalej je podgrzanym wywarem wymieszanym z przyprawami oraz przecierem pomidorowym. Gotuj wszystko pod pokrywką na małym gazie przez ok. 60 minut.

Jak podawać gołąbki?

Kapuściane zawiniątka możesz podać z resztą bulionu połączonego z przecierem pomidorowym – jeśli będzie za rzadki, to zagęść go mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody. Powstałym sosem polej gołąbki.

Czytaj też: Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA