Gołąbki to wyśmienita potrawa, którą często podajemy na obiad. Te z młodej kapusty wychodzą jeszcze pyszniejsze. Farsz doprawiamy zazwyczaj pieprzem i solą, ale warto go jeszcze czymś zaostrzyć. Doskonale sprawdzi się tutaj świeży czosnek. Gołąbki zyskają charakteru i będą wprost przepyszne. Koniecznie spróbuj – receptura jest dziecinnie prosta.
Obłędne gołąbki z młodej kapusty zrobią furorę na Twoim stole
Liście młodej kapusty są delikatne i bardzo smakowite. Takie warzywo doskonale nadaje się na gołąbki – łatwo je sparzyć, a tworzenie sakiewek z nadzieniem to bułka z masłem. Zwieńczeniem dania jest wyborny sos pomidorowy. Nikt nie oprze się takiemu specjałowi.
Przepis na charakterne gołąbki z młodej kapusty
Składniki na gołąbki:
1 kg łopatki wieprzowej, mielonej
2 duże główki młodej kapusty
600 g ziaren ryżu
pieprz i sól w ilości do smaku
pół łyżeczki słodkiej papryki
6 ząbków czosnku
3 spore cebule
olej rzepakowy do podsmażenia
Składniki na sos:
około 100 g przecieru pomidorowego
700 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
sól, pieprz i cukier do smaku
10 g mąki pszennej połączonej z wodą
Sposób przygotowania:
Opłucz ryż i ugotuj go w osolonym wrzątku do momentu, aż zmięknie. Cebule pokrój i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przełóż ją do rozdrobnionego, ugotowanego ryżu, odstaw całość do wystudzenia. Potem połącz z mięsem i dopraw słodką papryką, pieprzem i solą. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek (nie podsmażaj). Powstały farsz układaj porcjami na sparzonych liściach młodej kapusty. Gołąbki umieszczaj na dnie dużego garnka, w którym będziesz gotować potrawę. Zalej je podgrzanym wywarem wymieszanym z przyprawami oraz przecierem pomidorowym. Gotuj wszystko pod pokrywką na małym gazie przez ok. 60 minut.
Jak podawać gołąbki?
Kapuściane zawiniątka możesz podać z resztą bulionu połączonego z przecierem pomidorowym – jeśli będzie za rzadki, to zagęść go mąką pszenną wymieszaną z odrobiną wody. Powstałym sosem polej gołąbki.
Czytaj też: Upiecz w tym chleb, a wyjdzie chrupiący i puszysty. Szybki przepis