Nigdy nie jadłeś tak puszystego ciasta jogurtowego. Jest lekkie, delikatne jak piórko i z pewnością zachwyci podniebienia każdego smakosza. Poznaj przepis.
To ciasto składa się z kilku prostych składników, a jest puszyste jak chmurka. Każdy kto je wypróbuje, zapyta o przepis. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Zrobisz je dosłownie w kilka minut. Wypróbuj i zachwyć swoich gości.
Nigdy nie jadłeś tak puszystego ciasta jogurtowego. Przepis
Składniki:
(forma do ciasta 18 cm)
» 4 jajka
» 3 łyżki cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 3 łyżki skrobi kukurydzianej
» 350 g jogurtu greckiego lub zwykłego
» szczypta soli
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, następnie do miseczki z żółtkami dodaj cukier i cukier wanilinowy. Ubij na puszystą masę, a potem wsyp skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, a następnie dodaj jogurt grecki. Białka ubij na puszystą masę z dodatkiem szczypty soli, a potem dodawaj stopniowo do masy z żółtek. Delikatnie mieszaj, a następnie przelej do blaszki.
Piecz ciasto w 160 stopniach przez około 40 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie pozwól ostygnąć ciastu, a potem schłodź w lodówce. Smacznego!