Zrób kurczaka w tej panierce, a zachwycisz swoich znajomych i bliskich. Smak jest nie do opisania, poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób pyszne udka z kurczaka z przepisu Tomasza Strzelczyka. Panierka jest nieziemsko chrupiąca, a z dodatkiem pysznej surówki i ziemniaków to połączenie idealne. Sprawdź przepis poniżej.
Zrób kurczaka w tej panierce. Będziesz zachwycony
Składniki:
» 8 podudzi z kurczaka
» 1 łyżeczka czerwonej papryki
» szczypta chili
» 50 g parmezanu
» 2 jajka
» 50 ml mleka
» mąka
» bułka tarta
» sól, pieprz do smaku
» 100 g masła
» szczypta rozmarynu
» 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Umyj podudzia z kurczaka, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką oraz odstaw. Bułkę tartą wsyp do miski i dodaj starty parmezan, a do drugiej miseczki wsyp mąkę. W innej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Panieruj kolejno udka w mące, jajku i bułce z serem, następnie układaj na blaszce.
Przeciśnięty przez praskę czosnek, roztopione masło i rozmaryn, następnie wysmaruj dokładnie zapanierowanie udka. Piecz w 200 stopniach przez 40 minut, aż będą miękkie i chrupiące. Smacznego!