Truskawkowa chmurka to ciasto, które idealnie orzeźwia w gorące lato. Smakuje niesamowicie, a przygotowanie nie jest skomplikowane. Sprawdź przepis.
Ciasto z truskawkami, kruchym spodem, kremem śmietankowym i chrupką bezą to coś, co uwielbia większość osób. Przepis jest szybki i prosty, dlatego poradzi z nim sobie każdy kucharz. Truskawkowa chmurka powala smakiem na kolana!
Truskawkowa chmurka – przepis
Składniki:
Spód:
» 190 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
» 40 g cukru pudru
» pół łyżeczki proszku do pieczenia
» 120 g schłodzonego masła
» 3 żółtka
Składniki na bezę:
» 3 białka w temperaturze pokojowej
» 150 g cukru
» 30 g płatków migdałowych
Truskawkowa galaretka:
» 600 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
» 3 truskawkowe galaretki + 900 ml gorącej wody
Krem śmietanowy:
» 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
» 1 śmietan-fix
» 250 g mascarpone
» 3 łyżki cukru
» 2 łyżeczki cukru z wanilią
Przygotowanie:
Składniki na spód zagnieć na kruche, ale lekko klejące ciasto, następnie wstaw do zamrażarki na 20 minut. Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw ją do stężenia – musi mieć konsystencję kisielu. Ciasto kruche rozwałkuj i przełóż do blaszki, a potem ponakłuwaj widelcem i upiecz w 180 stopniach przez 35 minut z termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie ostygnąć.
Na wystudzony spód wyłóż pokrojone truskawki i zalej je lekko stężałą galaretką, następnie wstaw do lodówki, by całkowicie stężała – na 30 minut. Do miski wlej śmietankę kremówkę i dodaj cukier oraz śmietan-fix, następnie zmiksuj na najwyższych obrotach – śmietanka musi być w połowie ubita. Wtedy dodawaj mascarpone i miksuj na gładki i sztywny krem.
Białka ubij na bardzo sztywną piankę, a potem dodawaj stopniowo cukier. Wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia, następnie posyp płatkami migdałowymi. Upiecz w 150 stopniach przez 30 minut z termoobiegiem, a potem pozwól jej wystygnąć.
Krem wyłóż na galaretkę z truskawkami, a potem połóż placek chrupiącej bezy. I gotowe, smacznego!