Piekę to ciasto dwa razy w tygodniu, bo jest niesamowicie pyszne i proste w wykonaniu. Przepis mam od arabskiego kucharza. Będziesz zachwycony smakiem i aromatem.
To arabskie ciasto przypomina polski sernik, ale smakuje znacznie lepiej. Jego spód jest mięciutki, delikatny i rozpływa się w ustach. Sprawdź przepis.
Piekę to ciasto dwa razy w tygodniu. Arabski przepis
Składnik:
Rozmiar formy 22×22 cm
» 2 jajka
» 180 g cukru
» 3 łyżki śmietany gęstej
» 600 g mąki
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 180 g masła
Masa twarogowa:
» 700 g twarogu
» 3 jajka
» 150 ml śmietanki 36%
» 300 g cukru
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki i wsyp cukier, a potem wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietanę gęstą i wymieszaj, a następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj roztopione, ostudzone masło. Wyłóż ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem, a potem wyklej boki blaszki – grubiej, aby środek nie wypłynął.
W misce zmiksuj twaróg, jajka, śmietankę i cukier, a potem przelej na spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut.