Znalazłam dziwny przepis w starej gazecie. To zapomniane ciasto jest w smaku niepowtarzalne. Przypomina Wuzetkę, ale jest to znacznie lepszy wypiek! Sprawdź przepis poniżej.
Brakuje ci pomysłu na pyszne ciasto w sobotni, ciepły weekend? Przygotuj przepyszny wypiek, o którym większość osób nie pamięta, bo jest to przepis z bardzo starej gazety. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, przypadnie do gustu każdemu. Zaskocz swoich bliskich.
Znalazłam dziwny przepis w starej gazecie. Ciasto ma smak nie do opisania
Składniki:
(forma do pieczenia: 28 cm x 18 cm)
Ciasto:
» 100 g masła
» 100 g cukru pudru
» 2 jajka
» 150 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» szczypta soli
» 1 łyżeczka kakao
» 1 łyżka mleka
» wiśnie lub truskawki, borówki
Krem:
» 250 g mascarpone
» 200 ml śmietanki kremówki30%
» 50 g kwaśnej śmietany 30%
» 100 g cukru pudru
Czekolada:
» 100 g czekolady
» 50 ml 30% śmietanki
Dekoracja:
» 100 ml śmietanki 30%
» owoce – wiśnie, truskawki lub borówki
Przygotowanie:
Wrzuć zimne masło do większej miski, następnie wsyp cukier puder i utrzyj mikserem na gładką, prawie białą masę. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Do mniejszej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia, a potem wymieszaj. Całą wymieszaną mąkę wsyp do masy i zmiksuj do połączenia się składników. Połowę masy wyłóż na blaszce z dodatkiem papieru do pieczenia, następnie wyrównaj powierzchnię.
W małej miseczce umieść kakao i mleko, następnie wymieszaj i dodaj to do drugiej, pozostawionej części masy. Wymieszaj dokładnie, a potem wyłóż na blaszce z ciastem jasnym. Wyrównaj kakaowe ciasto w blaszce. Poukładaj wiśnie lub dowolne owoce, a potem włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut – grzałka góra-dół.
Przygotuj krem. Do miski włóż mascarpone, następnie dodaj cukier puder, śmietankę kremówkę i gęstą śmietankę. Całość zmiksuj, aż uzyskasz puszysty, pyszny krem, a potem wyłóż go na ostudzone, upieczone ciasto. Włóż do lodówki, a w tym czasie rozpuść czekoladę ze śmietanką, następnie polej całość na warstwę kremu ciasta. Ubij 100 ml śmietanki do dekoracji – porób kilka kleksów na zastygniętej warstwie czekolady i ułóż po jednym owocu. Smacznego!