Ciasto Jagodowy Torcik to przysłowiowe niebo w gębie. Pokochasz ten przepis

torcik jagodowy
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Ciasto Jagodowy Torcik to znakomity letni deser, który obowiązkowo powinien się znaleźć na stole każdego miłośnika sezonowych słodkości. To prawdziwa delicja – wygląda wytwornie, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Trudno o lepsze ciasto na niedzielę.

REKLAMA

Deser składa się z kakaowego ciasta, które przełożone jest przepysznym kremem serowo-jagodowym. Na wierzchu wypieku znajduje się obłędna masa śmietankowa z serkiem mascarpone. Wszystkie warstwy idealnie się ze sobą komponują, a ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Jagody to owoce, które fantastycznie wpisują się w letnią scenerię. Są lekkie, smaczne i pachnące, nie wspominając o właściwościach zdrowotnych, których mają mnóstwo. Doskonale pasują do wielu ciast i deserów.

Przepis na letnie ciasto Jagodowy Torcik

Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Ciasto:
-2 niecałe szkl. mąki pszennej tortowej
-3/4 szkl. cukru
-6 jajek
-3/4 szkl. wody
-1/3 szkl. cukru
-4 pełne łyżki kakao
-3/4 szkl. oleju
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

REKLAMA

Masa jagodowo-serowa:
-2 szkl. mleka w proszku pełnego
-1 szkl. cukru pudru
-1 kg sera w wiaderku
ok. 250 g leśnych jagód (mogą być mrożone)
-3 łyżki żelatyny
-100 ml gorącej wody
-300 ml śmietanki 30%

Masa śmietankowa:
-250 g serka mascarpone
-500 ml śmietanki 36%
-4 kopiaste łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
W garnku wymieszaj ze sobą wodę, olej, kakao i cukier – wszystko zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Żółtka oddziel od białek – białka ubijaj na sztywno, natomiast żółtka z dodatkiem cukru (1/3 szkl.) ucieraj na jasny krem. Przełóż do nich zimną masę kakaową i miksuj. Potem wsyp mąkę pszenną, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i tyle samo sody. Całość miksuj na aksamitne ciasto, a na samym końcu dodaj pianę z białek – odstaw robot i mieszaj szpatułką do połączenia.

REKLAMA

Na dnie formy umieść pergamin i przelej do niej ciasto, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) i piecz ok. 40 minut. Ciasto ostudź i przekrój na trzy niezbyt grube blaty.

Na masę jagodową: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź – powinna być letnia i płynna. Jagody zmiksuj ma mus. Do śmietanki dodaj cukier puder i ubijaj na sztywno, a potem – nieustannie mieszając – dodawaj partiami twaróg. Po chwili wrzuć jagody i całość miksuj. Wsyp 2 szklanki mleka w proszku – miksuj dalej, a na samym końcu dodaj płynną żelatynę – jeszcze przez moment ucieraj na wysokich obrotach.

Na pierwszym spodzie ciasta rozprowadź połowę kremu jagodowego, połóż na niego drugi spód. Wyłóż resztę masy i przykryj ostatnim spodem. Deser umieść w chłodziarce, aby krem stężał.

Zimną śmietankę zacznij ubijać. Niedługo potem dodaj cukier puder i ponownie miksuj. Jak tylko masa zgęstnieje, przełóż do niej mascarpone i ubijaj dalej – powinieneś otrzymać bardzo gęstą teksturę. Masę śmietankową równo rozsmaruj na cieście. Jego wierzch posyp startą czekoladą. Smacznego.



Czytaj też: Truskawkowa delicja. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Podziel się: