Ciasto Michałek to pyszny kremowy deser, który spodoba się każdemu miłośnikowi słodkości. W smaku jest obłędny, zawiera dużą ilość kremu, a jakby tego było mało, został wzbogacony o popularne czekoladowe cukierki, które fajnie wyglądają i smakują. Michałek pięknie pachnie wanilią, jest wilgotny i czekoladowy. Poznajcie przepis na to niebiańsko pyszne ciasto.
Ciasto Michałek w przygotowaniu jest proste, warto jednak pamiętać, aby masa budyniowa była dobrze wystudzona. Ten deser sprawdzi się jako poczęstunek w trakcie rodzinnych uroczystości, spotkań ze znajomymi czy nawet jako słodki dodatek do filiżanki kawy. Pokochacie to ciasto od pierwszego kęsa!
Przepis na smaczne ciasto Michałek
Składniki:
Biszkopt:
180 g cukru
30 g kakao bez cukru
6 jajek – oddzielnie białka i żółtka
1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml oleju
160 g mąki pszennej
Do nasączenia:
2 łyżki soku z cytryny
150 ml wody
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
3-4 łyżki powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu
Krem:
180 g cukru
2 budynie w proszku, śmietankowe lub waniliowe, bez dodatku cukru
900 ml mleka
220 g cukierków michałków
2 kopiaste łyżki mąki pszennej (50 g)
2 łyżeczki cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
1 płaska łyżka kakao bez cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
Wierzch:
1 płaska łyżka cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany (opcjonalnie)
350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
pokrojone orzechy do posypania
kakao do posypania
Przygotowanie:
Na biszkopt: piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie: góra-dół). Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając miksowania, dodajemy cukier i ucieramy, aż krem zgęstnieje i stanie się lśniący. Potem dodajemy żółtka i znów mieszamy robotem na jasny krem. Dodajemy cukier waniliowy i krótko mieszamy.
W naczyniu łączymy mąkę z proszkiem i kakao. Do jajecznej masy dolewamy olej i mieszamy lekko szpatułką, potem na jajeczny krem przesiewamy mąkę z kakao, mieszamy krótko łopatką. Ciasto umieszczamy w blaszce (wymiary 25cm x 35cm) wyłożonej pergaminem, wyrównujemy i pieczemy przez około pół godziny. Później wyciągamy wypiek z urządzenia i studzimy.
Teraz robimy budyń do kremu: do rondelka wlewamy 600 ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i zwykły cukier, wszystko zagotowujemy. Do reszty nabiału wsypujemy mąkę pszenną, 2 budynie w proszku i starannie mieszamy, aby nie było grudek. Do zagotowanego mleka dodajemy mieszankę mleka z mąką i budyniem, a następnie gotujemy gęsty budyń. Bez przerwy mieszamy, aby się nie przypalił. Po zagotowaniu stawiamy budyń na najmniejszym gazie, mieszamy przez 1-2 minuty. Masę zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia (powinna mieć temp. pokojową).
Pora składać deser: ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier pergaminowy i znów wkładamy do formy. Z wierzchu ciasta odcinamy przypieczoną skórkę i ciasto przekrawamy w poziomie na 2 identyczne części, a jedną z nich umieszczamy w blaszce. Produkty na poncz łączymy i mieszamy – połową porcji nasączamy ciasto w formie. Następnie cały spód smarujemy kwaśnym dżemem.
Dalej robimy krem: masło wrzucamy do naczynia, dosypujemy kakao i ucieramy robotem przez 3 minuty. Potem w 6 partiach dokładamy zimny budyń, a po każdym dodaniu ucieramy mikserem na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą. Cukierki michałki kroimy na małe kawałki i przekładamy do kremu, mieszamy za pomocą szpatułki.
Na cieście w formie rozsmarowujemy ok. 3/4 kremu, wyrównujemy. Na wierzchu umieszczamy kolejną część ciasta, nasączamy je resztą ponczu i przekładamy pozostałą porcję kremu, wyrównujemy. Możemy na moment schować deser do chłodziarki i zabrać się za ubijanie śmietany.
Śmietankę przelewamy do naczynia, wsypujemy cukier puder, fix i zaczynamy ubijać. Gotową masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Deser posypujemy kakao i ulubionymi orzechami. Wkładamy na całą noc do chłodziarki. Smacznego.
Czytaj też: Truskawkowa delicja. Ciasto, które rozpływa się w ustach