Najbardziej lubiane ciasto w Niemczech. Idealne na każdą okazję – do kawy, dla znajomych czy imprezę. Poznaj przepis.
Przepis na to ciasto zdobyłam od znajomej z Niemczech. Jest tak pyszne, że robię je praktycznie co tydzień. W dodatku błyskawiczne w przygotowaniu. Palce lizać!
Najbardziej lubiane ciasto w Niemczech. Przepis
Składniki:
(forma do pieczenia 24 cm)
Ciasto:
» 2 jajka
» szczypta soli
» 8 g cukru waniliowego
» 80 g cukru
» 130 g stopionego masła
» 380 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
Jabłka:
» 2 jabłka
» 2 łyżeczki soku z cytryny
» 40 g cukru
» 8 g cukru waniliowego
Masa śmietankowa:
» 1 jajko
» szczypta soli
» 80 g cukru
» 400 ml mleka
» 80 g skrobi kukurydzianej
» 180 ml śmietanki kremówki
» 120 g serka śmietankowego
» 50 g płatków migdałów
Przygotowanie:
Ciasto: jajka wbij do miski, a potem wsyp sól, cukier wanilinowy, cukier, następnie krótko zmiksuj. Dodaj roztopione masło i wymieszaj, a potem dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Przełóż je na blaszkę z papierem do pieczenia i dobrze wyrównaj, wyklej też boki. Zostaw kawałek do posypania wierzchu ciasta – włóż go do zamrażarki.
Jabłka pokrój w małą kostkę, a potem zalej je cytryną i posyp cukrem. Wymieszaj i gotuj 10 minut na małym ogniu.
Masa: jajko wbij do miski, a potem wsyp cukier, skrobię, szczyptę soli. Wlej mleko, następnie wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta i zbita. Ściągnij z ognia, a następnie dodaj śmietankę kremówkę i serek śmietankowy. Wymieszaj, a potem dodaj jabłka wystudzone i wymieszaj ponownie. Przelej do formy z ciastem, a potem zetrzyj na tarce kawałek zamrożony wcześniej. Posyp płatkami migdałów, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę.
Smacznego!