REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPuszysty sernik z mlekiem i olejem. Łatwiejszego i szybszego przepisu nie znajdziesz

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Łatwiejszego i szybszego przepisu nie znajdziesz

sernik
fot. screen Youtube / Jessis Dream Cakes

Przedstawiamy jeden z najlepszych przepisów na aksamitny sernik. Dwa wyjątkowe dodatki sprawiają, że jest lekki i perfekcyjnie wilgotny. Kuszący deser warto przyrządzić na spodzie z herbatników – możecie użyć maślanych lub kakaowych. W ten sposób stworzycie nie tylko niesamowity smak sernika, ale również zaoszczędzicie sporo czasu.

REKLAMA

Sernik na mleku i oleju wykonany według poniższej receptury jest niezwykle wilgotny i kremowy. Jego degustacja to sama przyjemność. Każdy gość będzie prosił Was o przepis na ten delikates. Nic dziwnego, bo ten sernik smakuje jak z najlepszej cukierni.

Jak zrobić delikatny i aksamitny sernik?

Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka
1 duże opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 żółtka
2 jajka
½ szklanki oleju
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z ½ cytryny + skórka otarta z owocu
1-2 szklanki cukru (w zależności od preferencji smakowych)
kakao do dekoracji

Przygotowanie:
Blaszkę (wymiary 25 x 40 cm) wykładamy papierem pergaminowym, a potem w formie układamy warstwę kruchych ciasteczek – muszą dobrze do siebie przylegać.

REKLAMA

Teraz pora na masę serową. Twaróg wrzucamy do naczynia, dodajemy do niego żółtka, olej, jajka, mleko i cytrynę. Masę mieszamy i łączymy z cukrem wanilinowym (w takiej ilości, aby otrzymać idealny dla siebie stopień słodkości). Na koniec składniki wzbogacamy o budyń i dokładnie mieszamy, aż powstanie masa o jednolitej teksturze. Przekładamy ją na spód z herbatników (robimy to uważnie, aby biały ser nie wypchnął ciasteczek ku górze). Wyrównujemy powierzchnię sernika.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C i wkładamy do niego ciasto na około godzinę. Po upieczeniu deser studzimy przy uchylonych drzwiczkach urządzenia. Podajemy, gdy zupełnie ostygnie, a ozdabiamy tak, jak chcemy. Smacznego.

Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA