REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj 2 składniki do masy na placki ziemniaczane. Będą niesamowicie pyszne

Dodaj 2 składniki do masy na placki ziemniaczane. Będą niesamowicie pyszne

placki ziemniaczane
fot. screen Youtube / Kuchyně Lidlu

Lubisz placki ziemniaczane? Spróbuj odmienionej wersji tego specjału. Usmaż go z 2 fenomenalnymi dodatkami. Oprócz standardowych produktów przyda się także ser żółty i kiełbasa. Ta kompozycja przejdzie do historii.

REKLAMA

Do masy na placki ziemniaczane dodaj 2 nietypowe składniki

Smak placków ziemniaczanych zna chyba każdy. Można je serwować z najróżniejszymi dodatkami, np. sosem mięsnym czy kwaśną śmietaną. A czy przyszło Wam do głowy, aby tę kultową potrawę podać z dwoma pysznymi dodatkami jednocześnie? Kiełbasa i żółty ser wspaniale pasują do ziemniaczanego specjału, więc uzyskacie mega pyszne i sycące danie.

W plackach ziemniaczanych nie może zabraknąć smacznej cebulki – w tej recepturze najpierw ją podsmażymy, a dopiero potem dodamy do masy. Ser nie tylko poprawi smak placuszków, ale także ich teksturę. Jak je przygotować?

Receptura na mistrzowskie placki ziemniaczane

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 jajka
pieprz i sól do smaku
1 szklanka tartego sera żółtego (ok. 100 g)
2 łyżki mąki pszennej
1 średnia cebula
pętko ulubionej kiełbasy
olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w półplasterki, a cebulę w kosteczkę. Na patelnię wrzucamy wędlinę i podsmażamy ją. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do czasu, aż się zeszkli.

Na tarce o małych oczkach ścieramy obrane ziemniaki. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy 3 jajka i przelewamy je do kartofli. Dodajemy także 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Otrzymaną mieszankę doprawiamy pieprzem i solą. Łączymy ją podsmażoną na patelni cebulą i kiełbasą, a po chwili dorzucamy też żółty ser. Wszystko ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy będzie gorący, wykładamy porcje przyrządzonej masy i smażymy placki – powinny ładnie się zarumienić z dwóch stron. Serwujemy je zaraz po zdjęciu z patelni. Życzymy smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Dodaj ten sezonowy składnik do farszu na pierogi. Będą lepsze niż ruskie



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA