Moja siostra dała mi przepis na to ciasto i wszyscy znajomi zakochali się w tym smaku kiedy ich poczęstowałam. Poznaj recepturę i zapisz na dłużej.
To pyszne ciasto składa się z prostych składników, które każdy ma w swojej kuchni. Jest czekoladowe w smaku, ale w połączeniu z kremem to prawdziwe niebo w gębie. Sprawdź przepis poniżej.
Moja siostra dała mi przepis na to ciasto. Ma obłędny smak
Składniki:
(blaszka 30×40 cm)
» 2 jajka
» 150 g cukru
» 20 g cukru waniliowego
» 60 g skrobi kukurydzianej
» 500 ml mleka
» 80 g masła
» szczypta soli
» 200 ml wody
» 120 g mąki
» 5 jajek
» 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię wymieszaj na gładką masę, następnie dolej mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i pozostaw do wystygnięcia. Ubij masło i stopniowo dodawaj wystudzoną masę małymi porcjami.
W garnku umieść masło, wsyp sól oraz wlej wodę, następnie podgrzewaj. Dodaj mąkę i cały czas mieszaj, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Dodawaj po jednym jajku do ciasta, a potem miksuj. Wsyp kakao i delikatnie wymieszaj, następnie wyłóż masę na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez 10-12 minut. Po upieczeniu ciasto musi ostygnąć. Wtedy pokrój je na 8 części (po 4 części).
Gotowe części ciasta przekładaj kremem, a na koniec możesz posypać wierzch prażonymi migdałami. Smacznego!