Ciasto z tym składnikiem wychodzi puszyste jak nigdy. Przepis jest bardzo prosty. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Poznaj przepis na ciasto puszyste jak chmurka w towarzystwie jabłek. To alternatywa dla klasycznej szarlotki. Jabłka to niesamowity dodatek, który nadaje aromatu i pięknego zapachu. Ale przede wszystkim sprawi, że ciasto będzie nieziemsko puszyste.
Ciasto z tym składnikiem wychodzi puszyste jak nigdy. Przepis
Składniki:
(forma o wymiarach 24×24 cm)
» 3 jajka
» szczypta soli
» 130 g cukru
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 300 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
» 70 g masła
» 180 ml mleka
» 3 jabłka + 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodaj rozpuszczone masło, mleko i zmiksuj, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj chwilę i odstaw masę.
Jabłka pokrój, następnie dodaj do nich cynamon i wymieszaj. Połowę masy wylej do formy, a potem ułóż jabłka i wlej pozostałą część masy. Piec w 180°C przez 40 minut, smacznego!