Ten deser zrobisz w 5 minut. Nie wymaga pieczenia, wystarczy zmieszać składniki i włożyć do lodówki. Smak jest niesamowity.
Poznaj przepis na deser bez pieczenia – rolada z ciasteczek z nutellą, a w środku kawałki bananów i pyszny krem śmietankowo-kokosowy. Całość wykończone jest warstwą czekoladową. Smakuje rewelacyjnie.
Ten deser zrobisz w 5 minut. Przepis
Składniki:
Spód ciasteczkowy:
» 350 g herbatników/ciastek
» 150 g roztopionego masła
» 150 g Nutelli
Masa śmietanowo-kokosowa:
» 3-4 łyżki ciepłego mleka lub śmietanki
» 250 ml zimnej śmietanki 36%
» 100 g cukru pudru
» 100 g wiórek kokosowych
» 1-2 banany
Masa czekoladowa:
» 50 g zimnej śmietanki + 1/2 łyżeczki żelatyny instant
» 80 g białej czekolady
» 60 g zimnej śmietanki + 1/2 łyżeczki żelatyny instant
» 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Herbatniki zmiel w malakserze i dodaj roztopione masło oraz nutellę. Całość dobrze wymieszaj, następnie wyłóż masę na kawałku papieru do pieczenia i uformuj duży, cienki placek. Odstaw do schłodzenia do lodówki na 30 minut.
W miseczce ubij śmietankę z cukrem pudrem, a potem dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Wyłóż na czekoladowy spód z lodówki i wyrównaj masę. Ułóż pokrojone banany i zwiń w roladkę, następnie zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki.
Czekoladę białą wymieszaj ze śmietanką i żelatyną, to samo zrób z czekoladą gorzką. Rozpuszczoną masę z białej czekolady wylej na folię spożywczą albo papier do pieczenia(na blaszce dużej), następnie wyrównaj powierzchnię i polej na to ciemną czekoladę. Wyrównaj i włóż do lodówki na 10 minut. Wyjmij czekoladę i roladę, a następnie połóż roladę na warstwie czekoladowej i ponownie zwiń. Włóż do lodówki i gotowe, smacznego!