Norweskie ciasto jest sto razy lepsze od karpatki. Wszystko to za sprawą chrupiących spodów, przełożonych obłędnym kremem. Poznaj przepis.
Karpatkę uwielbia większość osób, ale po spróbowaniu norweskiego ciasta zmienisz zdanie. Jest sto razy lepsze w smaku, chrupkie, a prażone migdały dodają niesamowitego charakteru. Ciasto w karpatce jest parzone, a ciasto norweskie ma bezowe spody – bardzo lekkie i chrupiące z wierzchu. Całość to smak nie do opisania. Przepis znajdziesz poniżej.
Norweskie ciasto lepsze niż karpatka. Przepis
Składniki:
Beza:
» 6 jajek
» 14 łyżek cukru
» 3 łyżki mąki ziemniaczanej
» trochę octu i szczypta soli
» garść prażonych migdałów
Krem:
» 250 g mascarpone
» sok z cytryny
» 250 ml śmietanki kremówki 36%
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek, a potem dodaj szczyptę soli do białek i ubijaj je na najwyższych obrotach miksera co najmniej 10 minut. Dodaj trochę octu i miksuj cały czas, a potem dodawaj stopniowo cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wyłącz mikser po wymieszaniu. Rozłóż masę na dwóch blaszkach z papierem do pieczenia (24 cm), by powstały dwa blaty. Posyp wierzch jednej warstwy prażonymi migdałami, a potem piecz w 150 stopniach, z funkcją termoobiegu przez 30 minut.
W tym czasie przygotuj krem. Ubij mascarpone ze śmietaną kremówką i sokiem z cytryny do smaku, aż masa będzie sztywna i puszysta. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, koniecznie zajrzyj do tego artykułu: Jak ubijać śmietanę kremówkę z mascarpone? Po wystygnięciu upieczonych blatów wystarczy przełożyć je kremem i gotowe! Ciasto jest tak pyszne, że zniknie w ciągu kilku minut z blachy. Smacznego!