Leniwy Napoleon to ciasto, które zrobisz w 20 minut. Smakuje obłędnie, ma proste składniki i pyszne połączenie smaków. Sprawdź przepis poniżej i zapisz go na później!
To ciasto jest idealne dla każdego, a zwłaszcza dla leniuchów, bo przepis jest prosty i szybki. Leniwy Napoleon jest mięciutki, lekko chrupki, z dodatkiem kremu. Całość to prawdziwy raj dla podniebienia. Sprawdź przepis poniżej.
Leniwy Napoleon – przepis w 20 minut
Składniki:
» 800 g ciasta francuskiego
» 2 jajka
» 500 ml mleka
» 3 łyżki mąki
» 150 g cukru
» 80 g masła
» 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie podziel na 4 paski, a potem ułóż je na dużej blaszce z papierem do pieczenia i nakłuj każdego z nich widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 20 minut.
W tym czasie przygotuj krem. W garnku umieść jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz mąkę, następnie wymieszaj. Dolewaj stopniowo mleko i mieszaj, a potem podgrzewaj na średnim ogniu. Cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje i wtedy zdejmij ją z ognia, następnie pozostaw do wystudzenia. Gdy ostygnie dodawaj stopniowo masło i miksuj, aż masa będzie gładka.
Upieczone i wystudzone paski ciasta francuskiego porozwarstwiaj, a następnie przekładaj je na przemian z masą. Wstaw do lodówki i gotowe, smacznego!