Robię to ciasto w 20 minut z podwójnej porcji, bo zawsze znika zbyt szybko z blachy. Sprawdź najlepszy przepis i zachwyć swoich bliskich.
Ten przepis to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ciasto jest tak pyszne, że znika w moment, a samo przygotowanie jest bardzo proste. Pyszny krem w połączeniu z biszkoptem, kremem oraz brzoskwiniami to deser, który możemy jeść każdego sezonu.
Robię to ciasto w 20 minut. Przepis
Składniki: 27 x 18 cm
» 3 żółtka + 50 g cukru
» 3 białka jaj + 100 g cukru
» sok z połowy cytryny
» 170 g mąki
» 1 puszka brzoskwiń w syropie
» 250 g serka mascarpone
» 100 g cukru pudru
» 100 ml śmietanki + 50 ml skondensowanego mleka
» 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Do miski z żółtkami dodaj 50 g cukru i wymieszaj, następnie mikserem ubij na puszystą masę. Do białek dodaj sok z cytryny, a następnie ubij na puszystą pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a potem dodaj ubite żółtka. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozwól przestygnąć cieście wystygnąć, a potem przekrój je na dwa blaty.
Brzoskwinie pokrój na drobne plasterki. Mascarpone zmieszaj z cukrem pudrem, śmietanką, skondensowanym mlekiem, następnie zmiksuj na puszysty krem. Przełóż gotowym kremem upieczony blat, następnie ułóż brzoskwinie i przykryj drugim blatem. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!