Torta Della Nonna to toskańskie ciasto, które wyśmienicie smakuje i prezentuje się na talerzu. Proste w przygotowaniu i tanie. Poznaj przepis.
To ciasto wywodzi się z Toskanii. Zachwyca smakiem turystów – wystarczy raz spróbować, a nie da się zapomnieć o tym wypieku. Jest delikatne, a zarazem z charakterem. Przepis znajduje się poniżej.
Torta Della Nonna – ciasto o niesamowitym smaku. Przepis
Składniki:
Krem:
» 750 ml mleka
» skórka cytrynowa
» 3 jajka
» 6 łyżek cukru
» 6 łyżek mąki
Ciasto kruche:
» 3 jajka
» 150 g cukru
» 120 ml oleju słonecznikowego
» 500 g mąki
» pół opakowania suszonych drożdży
» 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka i dodaj skórkę z cytryny, następnie podgrzewaj na małym ogniu. Jajka wbij do drugiego garnka, a następnie wymieszaj i dodaj cukier. Wymieszaj i wsyp mąkę, ponownie wymieszaj, a potem wlewaj stopniowo lekko ciepłe, podgrzane wcześniej mleko. Mieszaj, a gdy składniki się połączą, znów zacznij podgrzewać i mieszaj, do momentu zgęstnienia masy. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.
Ciasto: jajka wymieszaj z cukrem, olejem, suszonymi drożdżami i cukrem wanilinowym. Dodawaj stopniowo mąkę i wyrób ciasto. Podziel je na dwie części, następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i włóż do formy na tartę. Wlej przygotowaną wcześniej masę, a potem połóż drugą rozwałkowaną część ciasta. Zrób na wierzchu kilka dziurek widelcem, następnie piecz ciasto przez 45 minut w 170 stopniach. Smacznego!