Jogurtowy puszek to najdelikatniejsze ciasto na świecie. Jest miękkie jak chmurka, puszyste i pięknie pachnie. Przepis jest prosty w wykonaniu.
To ciasto jest przepyszne w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne na zimne wieczory do herbaty. Składniki są proste tak samo jak całe wykonanie. Kiedy wypróbujesz, z pewnością zapiszesz ten przepis na dłużej.
Jogurtowy puszek – przepis
Składniki: okrągła tortownica 20 cm
» 4 jajka (temperatura pokojowa)
» 3 łyżki cukru
» 3 łyżki skrobi kukurydzianej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 400 g jogurtu greckiego
» szczypta soli
» sok z cytryny
» cukier puder
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek do dwóch różnych naczyń, następnie do żółtek wsyp cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę. Dodaj skrobię kukurydzianą, następnie wymieszaj i dodaj jogurt grecki. Wsyp proszek do pieczenia i dodaj sok z cytryny, a potem wymieszaj i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodawaj ubite białka do masy i mieszaj delikatnie.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz ciasto w 170 stopniach [rzez 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia w piekarniku. Posyp wierzch cukrem pudrem. Smacznego!