Bałkanka to ciasto bez pieczenia o przepysznym, niecodziennym smaku. 1 składnik sprawia, że konsystencja jest niepowtarzalna. Poznaj przepis.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga użycia piekarnika. Bazuje na mieszance chałwy waniliowej oraz kakaowej. To właśnie ona nadaje niesamowitego smaku i całej konsystencji. Przepis znajdziesz poniżej.
Bałkanka – przepis na ciasto chałwowe
Składniki:
» 2 opakowania podłużnych biszkoptów po 200 g
» 180 g miękkiego masła
» 4 serki homogenizowane waniliowe każdy po 150 g
» 80 g białego cukru
» 250 g serka mascarpone
» 100 g chałwy waniliowej
» 100 g chałwy kakaowej
» 30 g czekolady lub prażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
Ubij miękkie masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawaj stopniowo po jednym serku homogenizowanym. Dodaj mascarpone i krótko miksuj. Chałwę zmiel w blenderze, następnie dodaj do masy i krótko zmiksuj. Blaszkę (22×22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż na jej dnie biszkopty. Wyłóż na nie połowę masy, a potem wygładź. Wyłóż drugą połowę biszkoptów, masy, a potem wyrównaj i włóż do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień posyp wierzch ciasta czekoladą białą lub prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!