Tylko 4 składniki i obiad na dwa dni. Ten przepis przyda się każdemu, jest prosty, sycący i smaczny. Moi bliscy są zachwyceni tym daniem, a mowa o pyrczoku.
Pyrczok, to jedno z tych dań, które w śląskiej kuchni zdobyło serca smakoszy. Wszystko to za sprawą wyjątkowego i intensywnego smaku. To niezwykła zapiekanka, której tajemnica tkwi w starannym przygotowaniu. Dlaczego pyrczok to kulinarne arcydzieło? W przeciwieństwie do innych zapiekanek, pyrczok wyróżnia się pysznym połączeniem składników, takich jak ziemniaki, cebula, boczek i majeranek. Wnętrze zapiekanki jest niezwykle delikatne i soczyste. Staranne rozdrobnienie ziemniaków to klucz do osiągnięcia tego niesamowitego smaku niepowtarzalnej konsystencji.
Pyrczok – zapiekanka ziemniaczana o niepowtarzalnym smaku
Składniki:
» 1 kg ziemniaków
» 150 g boczku, pokrojonego w kostkę
» 1 duża cebula, drobno posiekana
» 2 łyżki świeżego majeranku, posiekanego
» 3 łyżki oleju roślinnego
» Sól i pieprz do smaku
» dodatkowo: starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i zetrzyj je na drobnych oczkach, a potem odciśnij z nich nadmiar wody. Na głębokiej patelni rozgrzej olej,, następnie podsmażaj posiekaną cebulę do zeszklenia. Wrzuć boczek i smaż, aż stanie się lekko chrupki.
Dodaj starte ziemniaki do cebuli i boczku, następnie wymieszaj całość. Dodaj świeży majeranek, sól i pieprz do smaku. Smaż wszystko około 15-20 minut na średnim ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż ziemniaki nabiorą złocistego koloru.
Gdy pyrczok jest gotowy, przełóż go do naczynia żaroodpornego, następnie posyp startym serem żółtym i zapiekaj w 180 stopniach przez 15 minut.. Smacznego!