Tomasz Strzelczyk z kanału ODDASZFARTUCHA pokazał widzom jak robi schabowego na całą patelnię. Przy tej okazji podzielił się przydatną sztuczką.
Schabowy to kotlet niezwykle popularny wśród polskiej kuchni. Często podawany jest z gotowanymi ziemniakami, koperkiem i surówką z kapusty i marchewki. To smak każdego dzieciństwa – chrupka panierka to cecha charakterystyczna. Tomasz Strzelczyk opublikował film, na którym pokazuje sztuczkę na pysznego schabowego, który zajmuje całą patelnię. Do panierki dodaje niezwykły składnik – kurkumę.
Schabowy na całą patelnię wg Strzelczyka
Składniki:
» 600 g schabu bez kości
» 3 niewielkie jajka
» mąka pszenna
» panko
» szczypta kurkumy
» sól i pieprz do smaku
» smalec do smażenia
Przygotowanie:
Pokrój schab na plastry o grubości 4 cm, a następnie rozetnij je po środku w pół, ale nie całkowicie. Dzięki temu po rozłożeniu tych części, kotlet będzie wielkości patelni. Delikatnie rozbij tłuczkiem, a potem dopraw solą i pieprzem. Panieruj kotlety w mące, a potem w jajku z kurkumą i panierce panko.
Smaż schabowego na dobrze rozgrzanym smalcu – musi być jego większa ilość, aby kotlet był w nim zanurzony do połowy wysokości. Po 7 minutach smażenia obróć kotleta i smaż na drugiej stronie nieco krócej. Podawaj z ziemniakami i surówką. Smacznego!