Usta Adama to słodkie i pyszne ciasto, które zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Poznaj przepis i zaskocz bliskich tym wypiekiem.
To ciasto ma niesamowity aromat, a wszystko to za sprawą czekoladowego biszkoptu, kremu budyniowego i okrągłych biszkoptów z powidłami śliwkowymi. Proste w wykonaniu i idealne w smaku. Przepis znajdziesz poniżej.
Usta Adama – przepis na pyszne ciasto
Składniki:
Biszkopt:
» 6 jajek
» 3/4 szklanki cukru
» 1 szklanka przesianej mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
» 2-3 łyżeczki przesianego kakao
» szczypta soli
» paczka okrągłych biszkoptów + powidła śliwkowe
Masa budyniowa:
» 1/2 litra mleka
» 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
» 200 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Paczkę biszkoptów okrągłych sklej ze sobą powidłami śliwkowymi. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli, a potem stopniowo wsypuj cukier. Dodawaj po jednym żółtku, a na koniec wsyp przesianą mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj. Blaszkę o wymiarach 22x33cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie połowę porcji ciasta wyłóż na blaszkę. Układaj na cieście sklejone biszkopty, a następnie wlej resztę ciasta. Wyrównaj masę i piecz 30-35 minut w 180 stopniach.
Z pół litra mleka odlej 3/4 szklanki porcji, a następnie wsyp budyń i cukier. Dobrze wymiesza, a pozostałe mleko zagotuj i wlej rozpuszczone budynie. Mieszaj, aż masa budyniowa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw masę do ostudzenia. Gdy masa ostygnie dodaj miękkie masło i zmiksuj. Wyłóż masę na upieczone, ostudzone ciasto, a następnie wierzch posyp tartą czekoladą. Smacznego!