Makowiec to uwielbiany słodki wypiek z makiem, który najczęściej gości na naszym stole w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Jednak warto go przyrządzać znacznie częściej, bo jest naprawdę pyszny. Dziś polecamy przepis na genialny makowiec z jabłkami. Jest wilgotny, miękki i rozpływa się w ustach. Poza tym każdy koneser wyczuje w nim orzechową i migdałową nutę. Wypiek cudownie pachnie i prezentuje się tak arcypięknie, że nie sposób oderwać od niego oczu. A przygotujesz go z łatwością!
Apetyczny makowiec powinien zagościć w twojej kuchni jeszcze przed świętami. Smakowite ciasto przyciąga bogactwem dodatków. Jabłka, grubo zmielone orzechy, kasza manna wyróżniają ten wypiek na tle pozostałych. Wisienką na torcie jest wyrazisty migdałowy zapach. Nikt nie odmówi sobie dokładki tego specjału.
Przepis na makowiec z jabłkami
Składniki:
1 puszka gotowej masy makowej ok. 850 g
110 g cukru pudru
250 g miękkiego masła lub margaryny
100 g kaszy manny
8 dużych jajek L – oddzielnie białka i żółtka
6 dużych, umytych jabłek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 krople aromatu migdałowego
200 g grubo zmielonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Pamiętaj, że wszystkie powyższe produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób wykonania:
Jabłka obieramy i ścieramy na większych oczkach tarki, odstawiamy.
Do naczynia wrzucamy miękkie masło i ucieramy robotem. Po ok. 1 minucie wsypujemy cukier puder i dalej miksujemy przez 2-3 minuty. Potem dodajemy po 1 żółtku, mieszając masę po każdym dodaniu. Dodajmy do niej porcjami masę makową i po każdym dodaniu mieszamy robotem. Wzbogacamy kompozycję o orzechy, kaszę, aromat i proszek do pieczenia, łączymy mikserem.
Z jabłek dokładnie odciskamy płyn, a potem dorzucamy je do ciasta, mieszamy np. łyżką. Białka umieszczamy w czystym, suchym naczyniu i ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Przekładamy połowę piany do ciasta, mieszamy. Dodajemy resztę i znów mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto umieszczamy w formie (25x30cm) wyścielonej papierem pergaminowym, wyrównujemy wierzch. Deser pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C (tryb: góra-dół) przez ok. 60-65 minut.
Upieczony makowiec wyciągamy z urządzenia i studzimy. Dekorujemy go cukrem pudrem lub lukrem i podajemy, smacznego.