Smak tego ciasta zaprasza do wspólnej podróży w czasie, podczas której nie tylko odkrywamy tajemnice tego wyjątkowego wypieku, ale także przeniesiemy się do epoki, gdzie smakowanie potraw było niezapomnianym doświadczeniem.
Poznaj przepis na niezwykłe, tradycyjne ciasto winogronowe wg receptury z 1894 roku. Inspiracją tego wyjątkowego przepisu jest gospoda „Zu den Drei Mohren” w Augsburgu, miejscowość pełna historii i kultury w Niemczech. Gospoda ta sięga swoimi korzeniami XIV wieku. Stanowiła przez wieki serce spotkań artystów, polityków i szlachty z całej Europy. To symbol gościnności oraz wyrafinowanej kuchni.
Ciasto ze starej XIV-wiecznej karczmy Niemieckiej. Przepis
Składniki:
Ciasto:
» 375 g masła
» 200 g cukru
» 5 żółtek
» 1 łyżeczka cynamonu
» 450 g mąki uniwersalnej
» 100 g mielonych migdałów
Dodatkowo:
» 12 białek
» 680 g cukru pudru
» 1360 g winogron
Przygotowanie:
Wrzuć masło do miski, a potem dodaj cukier, żółtka, cynamon, mąkę i całość ugnieć dokładnie za pomocą robota lub miksera. Przełóż ciasto na dużą blachę do pizzy z papierem do pieczenia. Posyp wierzch zmielonymi migdałami. Białka ubij na bardzo sztywną pianę, a potem dodawaj cukier puder i miksuj. Wrzuć winogrona i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie piecz ciasto przez 30 minut, grzanie góra-dół. Potem obniż temperaturę do 100°C i piecz przez 50 minut, tym razem używając wyłącznie górnego źródła ciepła. Na koniec znów zwiększ temperaturę do 200°C, a potem piecz ciasto przez 10 minut, używając górnej grzałki. Smacznego!