Ciasto ze starej XIV-wiecznej karczmy Niemieckiej. Znika z blachy w sekundę

Ciasto ze starej XIV-wiecznej karczmy
fot. screen Youtube / Einfache Rezepte

Smak tego ciasta zaprasza do wspólnej podróży w czasie, podczas której nie tylko odkrywamy tajemnice tego wyjątkowego wypieku, ale także przeniesiemy się do epoki, gdzie smakowanie potraw było niezapomnianym doświadczeniem.

REKLAMA

Poznaj przepis na niezwykłe, tradycyjne ciasto winogronowe wg receptury z 1894 roku. Inspiracją tego wyjątkowego przepisu jest gospoda „Zu den Drei Mohren” w Augsburgu, miejscowość pełna historii i kultury w Niemczech. Gospoda ta sięga swoimi korzeniami XIV wieku. Stanowiła przez wieki serce spotkań artystów, polityków i szlachty z całej Europy. To symbol gościnności oraz wyrafinowanej kuchni.

Ciasto ze starej XIV-wiecznej karczmy Niemieckiej. Przepis

Składniki:
Ciasto:
» 375 g masła
» 200 g cukru
» 5 żółtek
» 1 łyżeczka cynamonu
» 450 g mąki uniwersalnej
» 100 g mielonych migdałów
Dodatkowo:
» 12 białek
» 680 g cukru pudru
» 1360 g winogron

Przygotowanie:
Wrzuć masło do miski, a potem dodaj cukier, żółtka, cynamon, mąkę i całość ugnieć dokładnie za pomocą robota lub miksera. Przełóż ciasto na dużą blachę do pizzy z papierem do pieczenia. Posyp wierzch zmielonymi migdałami. Białka ubij na bardzo sztywną pianę, a potem dodawaj cukier puder i miksuj. Wrzuć winogrona i delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie piecz ciasto przez 30 minut, grzanie góra-dół. Potem obniż temperaturę do 100°C i piecz przez 50 minut, tym razem używając wyłącznie górnego źródła ciepła. Na koniec znów zwiększ temperaturę do 200°C, a potem piecz ciasto przez 10 minut, używając górnej grzałki. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: