Ciasto leniwej gospodyni to drożdżak bez zagniatania. Szybki w wykonaniu i tak samo pyszny jak ten klasyczny, a z dodatkiem kruszonki to prawdziwa uczta. Poznaj przepis.
Drożdżak to puszyste ciasto, które kojarzy się głównie z długim przygotowaniem i wyrabianiem ciasta, które samo w sobie jest także czasochłonne. Dlatego poznaj przepis, który zrobisz dwa razy szybciej, bo nie trzeba wyrabiać całej masy, a jedynie odstawić do wyrośnięcia. Przepis znajdziesz poniżej.
Ciasto leniwej gospodyni – przepis na drożdżaka bez wyrabiania
Składniki:
» 2 szklanki mąki
» 4 łyżki cukru
» 2 jajka
» 1 cukier wanilinowy
» 3/4 szklanki letniego mleka
» 30 g drożdży
» 2 łyżki rodzynek
» 1 łyżka skórki cytrynowej
» 1 łyżka skórki pomarańczowej
» 1/4 szklanka oleju
» szczypta soli
Kruszonka:
» masło
» cukier
» mąka
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mleko i połowę porcji mąki przesianej przez sitko. Mieszaj ciasto, aż uzyskasz konsystencję budyniu. Dodaj drożdże i całość wymieszaj, a potem dodaj olej. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą porcję mąki, następnie dodaj rodzynki, skórkę cytrynową i pomarańczową. Wymieszaj dobrze ciasto, a potem przelej je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Masło wymieszaj z cukrem i mąką, a potem posyp kruszonką ciasto. Piecz około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Smacznego!