Prosta, wyśmienita i nowoczesna zupa, która posmakuje każdemu. Jej przygotowanie trwa tylko moment. Danie rozgrzewa i syci, więc idealnie nadaje się na obiad w zimny dzień. Zapoznaj się z przepisem na zupę cygańską i spróbuj go odtworzyć w swojej kuchni – unoszący się z garnka aromat przyciągnie do kuchni nawet największych niejadków.
Zupa cygańska na rozgrzanie
W sezonie jesienno-zimowym zupy powinny gościć w każdym domu, zwłaszcza te z rozgrzewającymi i sycącymi dodatkami. Zupa cygańska ma wszystko, czego twój organizm potrzebuje.
Różnorodna potrawa kusi zapachem, a wygląda tak smakowicie i kolorowo, że nie można oderwać od niej oczu. Kombinacja różnych mięs i sezonowych warzyw to coś wspaniałego. Sprawdź, jak w prosty sposób ugotować przepyszną zupę cygańską.
Przepis na modną, pyszną i rozgrzewającą zupę cygańską
Składniki:
2 litry wody
około 100 g wędzonej kiełbasy
200-300 g surowego boczku
300 g szynki wieprzowej
1 nieduża papryka czerwona
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
1 większa cebula
1/8 główki białej kapusty
3 nieduże marchewki
6 średnich ziemniaków
1 średnia pietruszka
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól w ilości do smaku
6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 płaska łyżeczka kminku
4 liście laurowe
Wykonanie:
Pokrój boczek w kostkę i wytop go na patelni, dorzuć kiełbasę pokrojoną w półtalarki i rozdrobnioną cebulę, smaż i mieszaj. Składniki powinny się zezłocić. Pod koniec wrzuć czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj wodę i pociętą szynkę. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj. Umyj i posiekaj jarzyny.
Marchewkę, kartofle, pietruszkę, kapustę dodaj na początku, a po upływie 3-4 minut przełóż do garnka paprykę, szpinak, pomidory i pieczarki. Fasolę odsącz na sitku – wrzuć ją, gdy już kartofle już zmiękną (nasiona ogrzeją się nawet w 3 minuty).
Jak serwować zupę cygańską?
Zupa smaczniejsza jest z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżej zieleniny (np. pietruszki). Z pajdą razowca smakuje wybornie.