REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaZupa cygańska wg tego przepisu jest pyszna. Rodzina domaga się jej bez...

Zupa cygańska wg tego przepisu jest pyszna. Rodzina domaga się jej bez przerwy

zupa cygańska
fot. screen Youtube / Gotowanie na Spontanie!

Prosta, wyśmienita i nowoczesna zupa, która posmakuje każdemu. Jej przygotowanie trwa tylko moment. Danie rozgrzewa i syci, więc idealnie nadaje się na obiad w zimny dzień. Zapoznaj się z przepisem na zupę cygańską i spróbuj go odtworzyć w swojej kuchni – unoszący się z garnka aromat przyciągnie do kuchni nawet największych niejadków.

REKLAMA

Zupa cygańska na rozgrzanie

W sezonie jesienno-zimowym zupy powinny gościć w każdym domu, zwłaszcza te z rozgrzewającymi i sycącymi dodatkami. Zupa cygańska ma wszystko, czego twój organizm potrzebuje.

Różnorodna potrawa kusi zapachem, a wygląda tak smakowicie i kolorowo, że nie można oderwać od niej oczu. Kombinacja różnych mięs i sezonowych warzyw to coś wspaniałego. Sprawdź, jak w prosty sposób ugotować przepyszną zupę cygańską.

Przepis na modną, pyszną i rozgrzewającą zupę cygańską

Składniki:
2 litry wody
około 100 g wędzonej kiełbasy
200-300 g surowego boczku
300 g szynki wieprzowej
1 nieduża papryka czerwona
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 średnie pomidory
1 większa cebula
1/8 główki białej kapusty
3 nieduże marchewki
6 średnich ziemniaków
1 średnia pietruszka
1 puszka czerwonej fasoli
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól w ilości do smaku
6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki papryki wędzonej
1 płaska łyżeczka kminku
4 liście laurowe

REKLAMA

Wykonanie:
Pokrój boczek w kostkę i wytop go na patelni, dorzuć kiełbasę pokrojoną w półtalarki i rozdrobnioną cebulę, smaż i mieszaj. Składniki powinny się zezłocić. Pod koniec wrzuć czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj wodę i pociętą szynkę. Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj. Umyj i posiekaj jarzyny.

Marchewkę, kartofle, pietruszkę, kapustę dodaj na początku, a po upływie 3-4 minut przełóż do garnka paprykę, szpinak, pomidory i pieczarki. Fasolę odsącz na sitku – wrzuć ją, gdy już kartofle już zmiękną (nasiona ogrzeją się nawet w 3 minuty).

Jak serwować zupę cygańską?

Zupa smaczniejsza jest z dodatkiem kwaśnej śmietany i świeżej zieleniny (np. pietruszki). Z pajdą razowca smakuje wybornie.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA