Sztuczka, którą dziś przedstawiamy, doprowadza pracę w kuchni do perfekcji. Z tej przyczyny warto ją przetestować. Wcale nie trzeba forsować się nad jedną czynnością, tylko wykonać ją 2x szybciej i prościej. Koniecznie wypróbuj patent z natką pietruszki i widelcem. Może Ci się przydać w każdej sytuacji.
Trik kuchenny ułatwia gotowanie
Zanim gotowanie rozpocznie się na dobre, przyszykuj pewne produkty. I na tym etapie może pojawić się dylemat. Niektóre warzywa trzeba przed obróbką cieplną pozbawić łodyżek. To często bywa żmudne i pochłania nasz cenny czas. Codzienne funkcjonowanie w kuchni wyglądałoby lepiej, gdyby tę czynność dało się mocno przyspieszyć. Okazuje się, że można to uczynić. Dzięki jednej sztuczce praca w kuchni pójdzie jak po maśle. Na czym dokładnie polega trik?
Widelec ułatwia prace kuchenne
Z natki przeważnie najsampierw ucinamy łodyżki. Zielenina jest aromatyczna, zdrowa i smaczna, więc często wzbogacamy nią rozmaite dania, np. zupy czy sosy. Nim pokroimy zieloną część, która trafi do garnka, powinniśmy oberwać z niej łodyżki. Większość ludzi nie przepada za tą czynnością, ponieważ jest trochę czasochłonna. Tymczasem jedna kuchenna metoda z widelcem ułatwi całe zadanie i sprawi, że wykonasz je w szybszym tempie.
Ta sztuczka kuchenna zostanie z tobą na zawsze
Przygotuj pęczek natki pietruszki i sięgnij po widelec. Sztuciec włóż tak, by łodyżka znajdowała się pośród ząbków. W tym momencie zacznij przeciągać narzędziem po zieleninie. Tym sposobem zerwiesz natkę przy pomocy sztućca i ona od razu na nim pozostanie. Sam przyznasz, że sposób jest ekspresowy. Obejdzie się bez mozolnego zrywania – pachnące listki możesz już wrzucić do potrawy.
Gorąco polecamy ten przepis na zupę krem z gruszki i pietruszki. Dowiedz się też, jak odświeżyć zwiędniętą natkę pietruszki.