Makowa dama to smaczne, przekładane ciasto, które idealnie sprawdzi się na świąteczny stół. Składa się biszkoptu makowego, słodkiego kremu z serków waniliowych, herbatników i polewy czekoladowej. Kompozycja wygląda rewelacyjnie i tak samo smakuje! Gustowny kąsek zachwyci każde podniebienie i sprawdzi się świetnie na deser. Łasuchy szczególnie ucieszą się na jego widok. Oto przepis na pyszne ciasto Makowa dama.
Makowa dama, czyli wypiek z makiem i kremem na bazie serków waniliowych
Do przygotowania specjału będzie ci potrzebna blaszka do pieczenia o wymiarach 24 cm x 24 cm wyścielona papierem pergaminowym. Lista innych niezbędnych składników znajduje się poniżej. Zapraszamy do pieczenia.
Przepis na ciasto Makowa dama
Składniki na biszkopt:
1/3 szklanki mąki pszennej
8 białek
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki maku
Składniki na krem:
5 serków waniliowych (po 150 g każdy)
200 g masła
2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki cukru
8 żółtek
Ewentualnie:
1 paczka herbatników maślanych
1 pełna łyżka żelatyny zalana odrobiną wrzącej wody
Wykonanie:
Na biszkopt: białka ubijamy na sztywno, cały czas mieszając, wsypujemy partiami cukier. Miksujemy pianę, aż stanie się szklista, a kryształki dobrze się roztopią. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę i mieszamy masę szpatułką – starannie, ale delikatnie. Wsypujemy mak i znów łączymy ciasto szpatułką. Przelewamy je do blaszki wyścielonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 175°C przez 25 minut.
Na krem: żółtka ubijamy przez kilka minut, aż lekko zwiększą objętość, a potem wsypujemy cukier i mieszamy robotem jeszcze przez moment. Krem jajeczny umieszczamy nad parą i miksujemy przez ok. 8-10 minut, pilnując, by zbyt mocno nie „wysechł”.
Miękkie masło mieszamy robotem, aż stanie się jasne i puszyste, przekładamy porcjami żółtka ubite na parze i kontynuujemy miksowanie. Powinna powstać jednolita masa. Wzbogacamy ją o serki waniliowe i dalej miksujemy – chwilę, jedynie do połączenia produktów.
Miksując masę, przekładamy do niej sproszkowane mleko – małymi porcjami. Powinniśmy uzyskać krem o dosyć gęstej konsystencji. Gdy będzie zbyt rzadki, możemy zapobiegawczo połączyć go z żelatyną.
REKLAMA
Na biszkopcie rozsmarowujemy 1/4 kremu, a potem kładziemy warstwę kruchych ciasteczek. Przykrywamy je następną porcję słodkiej masy i znów układamy herbatniki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałą część kremu. Wkładamy deser do chłodziarki – najlepiej na całą noc. Ozdabiamy polewą czekoladową i podajemy, smacznego.