Wiele osób podaje na święta tradycyjne wypieki, np. makowce czy pierniki. Ale przecież każdy zna ich smak, a rodzinę warto zaskoczyć czymś nowym. Wigilia i Boże Narodzenie to doskonała okazja, by posunąć się o krok dalej i zrobić coś ekstra. Rewelacyjne ciasto z nutą maku i ajerkoniaku na pewno oczaruje wszystkich gości. Nie jest trudne w przygotowaniu, o czym możesz sam się przekonać. Zapraszamy do pieczenia.
Ciasto z makiem – ideał na Święta
Nie zawsze mamy ochotę lub po prostu nie możemy podać bliskim deseru z dodatkiem alkoholu. Najlepszym wyjściem z takiej sytuacji jest zastąpienie trunku czymś innym. Ciasto biszkoptowe można naponczować sokiem lub przyprawioną herbatą, natomiast do kremu z serkiem mascarpone warto dodać śmietankę. Jeśli jednak masz ochotę, to nasącz biszkopt likierem jajecznym. Będzie pysznie.
Przepis na ciasto świąteczne z makiem i ajerkoniakiem
Składniki:
Biszkopt z makiem
80 g maku
80 g cukru
3 jajka rozdzielone na białka i żółtka
80 g przesianej mąki typu 450
łyżeczka proszku do pieczenia
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
olejek waniliowy
Biszkopt na spód
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
60 g cukru
2 jajka podzielone na białka i żółtka
65-75 g mąki
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kremowa i do nasączenia
350 g serka mascarpone
likier waniliowy
gęsty ajerkoniak
Przygotowanie:
Ubij białka, dodając partiami cukier, na sztywno. Kontynuuj mieszanie, dodawaj po jednym żółtku i wzbogać masę o aromat waniliowy. Gdy powstanie aksamitna masa, dodawaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i makiem, wszystko mieszaj. Przelej do blaszki (wymiary 20 cm x 30 cm) wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C przez 20 minut.
Kolejny biszkopt zrób podobnie, ale bez dodatku maku. Pieczenie będzie krótsze, ok. 15 minut, w tej samej blaszce. Na koniec wypiek ostudź.
Z ciasta makowego delikatnie odkrój przypieczoną powłokę i odłóż na bok – przyda się do dekoracji.
Przygotuj płyny poncz z likieru waniliowego i ajerkoniaku. Mieszanką nasącz spód i zabierz się za przygotowanie kremu.
Mascarpone przełóż do naczynia, dodaj 100 ml ajerkoniaku (najlepiej gęstego, a jeśli ma rzadką konsystencję, to dodaj go mniej) i 2 łyżeczki cukru pudru, wszystko miksuj. Krem równo rozprowadź na spodzie, zachowaj odrobinę do dekoracji.
Przykryj masę jeszcze warstwą ciasta z makiem i ponownie nasącz go płynną mieszanką z likierami. Wierzch nasmaruj kremem z mascarpone. Placek możesz ozdobić spieczonym ciastem, wycinając z niego ozdoby, np. gwiazdki.