Ciasto, które łamie zasady. Ten smak to prawdziwy raj dla podniebienia. Wszyscy pytali mnie o przepis, kiedy wypróbowali. Koniecznie poznaj tę recepturę i zaskocz swoich gości.
To ciasto wyróżnia się niezwykłą paletą smaków – jest słodkie, kwaśne i chrupkie, czyli coś, co większość z nas lubi najbardziej. Poznaj przepis, a będziesz zachwycony. Najlepiej przygotować ciasto z dwóch porcji, bo znika w moment.
Ciasto, które łamie zasady. Słodkie, kwaśne i chrupiące
Składniki:
3 jajka
225 g cukru pudru
70 ml kawy
150 g mąki uniwersalnej
75 g orzechów laskowych, zmielonych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g porzeczek
2 białka jaj
225 g cukru
Przygotowanie: (blaszka do pieczenia 26 cm)
Przygotuj kawę i pozwól jej wystygnąć, a następnie przełóż porzeczki do miski. Jajka wbij do oddzielnego naczynia, a potem wsyp cukier i ubij na puszystą masę. Bardzo powoli wlewaj wystudzoną kawę, a potem dodaj mąkę i powoli wymieszaj. Wsyp zmielone orzechy laskowe i proszek do pieczenia.
Przelej ciasto do blaszki z papierem do pieczenia, a następnie piecz w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez 30 minut. Białka jaj ubij na puszystą pianę i dodawaj cukier. Na podpieczone ciasto wyłóż porzeczki i ubite białka. Piecz kolejne 20 minut i gotowe, smacznego!