Szarlotka to tradycyjny wypiek, którego w Polsce nie trzeba nikomu przedstawiać. Smakuje wybornie na półkruchym cieście i łatwo się ją robi. Jej charakterystyczny słodko-kwaśny smak odpowiada każdemu i tym samym chętnych na dokładkę nie brakuje. Deser przedstawiony na powyższym obrazku wygląda trochę inaczej niż ten, którym częstowała nas np. babcia. Niemniej jednak smak pozostaje niezmienny. Szarlotka wygląda przecudnie i powstaje energicznie. Wystarczy kilka prostych kroków, aby delektować się wymarzoną słodkością po obiedzie.
Szarlotka z budyniem w nowoczesnym wydaniu. Takiej jeszcze nie jadłeś
Dzisiejszy pomysł na szarlotkę spodoba się szczególnie fanom budyniu. Plasterki świeżych jabłek układamy „na jeża” właśnie na nim. Fundament deseru stanowi ciasto półkruche. W tej recepturze budyń robimy od podstaw. Jeśli jednak chcesz, by gotowanie przebiegło 2x szybciej, sięgnij po kupny budyń z torebki (np. waniliowy).
Natomiast z jabłek najlepiej sprawdzą się gatunki twarde, zielone i bardzo kwaśne (np. granny smith). W supermarkecie na pewno trafisz na tę odmianę lub inną podobną. Kluczowe, by owoce miały twardą strukturę i kwaskowaty smak.
Przepis na efektowną szarlotkę ma cieście półkruchym z masą budyniową
Składniki:
150 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
370 g mąki
90 g rozpuszczonego masła
400 ml mleka
45 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru
3 jabłka
Opis przygotowania:
Jajka (2 szt.) wybij do naczynia, dodaj 80 g (1/3 szkl.) cukru i ubijaj z nich masę. Wlej płynne masło i łącz dalej. Gdy uzyskasz jednolitą mieszankę, do naczynia przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj na aksamitną masę. Ugniataj ciasto półkruche, a potem rozwałkuj je na papierze pergaminowym i wyłóż nim okrągłą formę do pieczenia. Weź nóż i przytnij ciasto na wysokości 3-4 cm (odcięty fragment zachowaj).
Do małego garnuszka wybij 1 jajko, wsyp cukier waniliowy i 60 g cukru, ubijaj na krem jajeczny. Dodaj skrobię kukurydzianą oraz mleko, starannie mieszaj, a następnie postaw na ogniu i zagotuj budyń. Nie może być za rzadki ani zbyt gęsty. Powinien dać się bez problemu rozprowadzić po powierzchni.
Z jabłek usuń gniazda nasienne, a potem pokrój je w półplasterki. Umieść warstwę owoców wzdłuż rantu blaszki – w kremie budyniowym (pionowo).
Resztę ciasta rozwałkuj na grubość 8-10 mm i wycinaj z niego paski. Zacznij je układać jako kolejną warstwę po obręczy okrągłej formy.
Rozlokuj jeszcze jedną warstwę jabłek, a następnie znów wykładaj ciasto – gdy dojdziesz do środka blaszki, zakończ pracę. Deser włóż na do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piecz przez 35-40 minut. Szarlotkę po wyciągnięciu z urządzenia możesz udekorować z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.