Dzisiejsze ciasto zapiera dech w piersiach, a jego nazwa “Noc w Wenecji” nie jest przypadkowa. Połączenie delikatnego i puszystego biszkoptu przeplata się z charakternymi kakaowymi warstwami. Dzięki temu deserowi mamy szansę odkryć czarujące smaki i rozsmakować się w każdym kęsie. To zupełnie jakbyśmy przenieśli się w podróż do Wenecji. Kawałek słodyczy zjedzony popołudniową porą pozwoli nam odetchnąć po całym tygodniu pracy i rozpocząć weekend z przytupem. Miłośnicy wypieków będą zachwyceni wyglądem i smakiem tego ciacha.
Słodki przekładaniec zrobisz w mig. To tylko 4 proste warstwy
Ciasto „Noc w Wenecji” na pozór wydaje się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest wyjątkowo łatwym do zrobienia kąskiem. Wystarczy oddzielnie przyrządzić 4 proste warstwy ciasta. Poza tym deser trzeba będzie 2 razy wstawić do piekarnika i dokładnie tyle samo razy do chłodziarki. Mimo zachodu nie warto rezygnować. Dzięki temu uda się dobrze „wypoziomować” deser, a poszczególne warstwy nie wtopią się w siebie, tylko będą pięknie się prezentować.
Przepis na mistrzowskie ciasto „Noc w Wenecji”
Składniki na spód kokosowy:
6 białek jaj
odrobina soli
100 g wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
pół szklanki mąki
Składniki na biszkopt czekoladowy:
⅓ szklanki mąki
4 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Składniki na krem:
80 ml mleka
100 g cukru
6 żółtek
90 g masła
łyżka skrobi kukurydzianej
Składniki na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
80 ml mleka
50 g masła
Przygotowanie:
Na spód kokosowy: białka ubij w naczyniu z odrobiną soli na sztywno, a następnie wsypuj cukier i kontynuuj ucieranie. Stopniowo dodawaj mąkę i kokos, łącząc szpatułką na jednolitą masę. Przelej ją do formy i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Wypiek ostudź.
Na biszkopt kakaowy: białka ubijaj na sztywno, partiami wsypując cukier. Dodawaj też żółtka i łącz do uzyskania spójnej masy. Wsyp do niej kakao i mąkę, mieszaj łyżką. Masę przełóż na blaszkę, w której znajduje się spód kokosowy i ponownie piecz w piekarniku przez kwadrans. Potem podwójne ciasto wyjmij i ostudź.
Na krem: ucieraj żółtka i cukier w naczyniu, przy pomocy miksera. Wlej 30 ml mleka i mieszaj. Masę przełóż do rondelka i postaw na małym palniku, podgrzewaj. Skrobię kukurydzianą połącz z resztą mleka i przelej do rondelka.
Masło w temp. pokojowej ucieraj mikserem i dodawaj stopniowo lekko ostudzony krem z rondelka. Całość rozsmaruj na piętrowym cieście w formie, ostudź i umieść w chłodziarce na 15 minut.
REKLAMA
Do zrobienia polewy: gorzką czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną, dodaj do niej mleko i masło. Gotową mieszanką oblej ciasto, dopiero gdy stężeje na nim wcześniejsza masa. Deser odstaw do wystygnięcia, a potem włóż do lodówki na 60 minut. Pokrój na porcje i ozdób wiórkami kokosowymi. Smacznego.