Wolisz tradycyjny sernik pieczony czy może wersję na zimno? Oba ciasta są równie pyszne, ale to bez pieczenia bardziej wpisuje się w wiosenną i letnią scenerię. Deser z dodatkiem wafelków i galaretki cytrynowej orzeźwia lepiej niż lody na patyku, a do tego pięknie się prezentuje i rozpływa w ustach podczas jedzenia. Przepis popularnej YouTuberki Heni Foks na pyszny serniczek z wafelkami jest wart wszystkiego. Wygląda zjawiskowo i smakuje wybornie. To bezkonkurencyjny smakołyk na każdą okazję.
Sernik z wafelkami można jeść na okrągło
Łasuchu, jeśli przepadasz za sernikiem, to nie możesz przegapić tego przepisu. Hitowe ciasto w odsłonie na zimno jest 2x lepsze od swojego pieczonego odpowiednika. A wszystko dzięki wafelkom, które zaskoczą nie jednego konesera słodyczy. Niby drugoplanowy składnik, a daje tak fantastyczny efekt. Gwiazdą jest oczywiście ser z wiaderka. Dzięki galaretkom cytrynowym deser ma orzeźwiający, przyjemny aromat.
Przepis na wafelkowy sernik na zimno
Lista składników:
biszkopty okrągłe
1 kilogram sera z wiaderka
2 opakowania galaretki cytrynowej
pół szklanki cukru pudru
4 sztuki wafelków np. Prince Polo
Wykonanie:
Dno blaszki wykładamy biszkoptami. Obie galaretki cytrynowe roztapiamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy. Wafelki rozdrabniamy na tarce lub w blenderze. Możemy je też pokruszyć. Twaróg umieszczamy w naczyniu i łączymy z chłodną galaretką. Mieszamy, a potem dodajemy cukier puder i więcej niż połowę pokruszonych wafli. Resztą udekorujemy deser. Miksujemy całość i powstałą serową masę równomiernie rozprowadzamy na ciasteczkach w blaszce. Szlifujemy wierzch i posypujemy wafelkowymi okruszkami. Sernik wkładamy na 2 godziny do chłodziarki. Po tym czasie możemy go serwować. Smacznego.