Rolada biszkoptowa z kremem porzeczkowym jest jedną z najprostszych do wykonania. Pasuje na wszelkie okazje. Przystroi każdy stół i wszyscy goście chętnie skuszą się nią. To królowa wszelkich przyjęć czy spotkań rodzinnych. Już sam wygląd tego ciasta napawa optymizmem. Zawsze robi ogromne wrażenie i w gruncie rzeczy jest łatwe do zrobienia. To tylko biszkopt i krem porzeczkowy. Ten pierwszy dzięki lepszej plastyczności sprawniej jest zawinąć. Jeśli chodzi o masę porzeczkową, to składa się ona m.in. ze śmietanki i mascarpone. W przepisie użyto gotowego dżemu o wybranym smaku, a to spore ułatwienie. Koniecznie skuś się na tę wersję rolady.
Tej roladzie biszkoptowej trudno się oprzeć. Na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie trudnej do zrobienia, ale w rzeczywistości jest całkowicie odwrotnie. Każdy oszaleje na punkcie jej smaku, a jest on zrównoważony: lekko słodkawy, ale też kwaskowaty. Nie musisz nikogo pytać o dokładkę, domownicy czy goście spałaszują deser w kilka chwil.
Przepis na efektowną roladę z kremem porzeczkowym
Składniki na biszkopt:
¾ szklanki mąki
pół szklanki cukru
5 jajek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem porzeczkowy:
1 szklanka serka mascarpone
2 szklanki śmietanki 36%
1,5 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
Ubijamy białka i sukcesywnie łączymy je z cukrem. Przekładamy po kolei żółtka, kontynuujemy ucieranie. Dosypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy trzepaczką. Ciasto przelewamy do formy wyścielonej pergaminem, wygładzamy z wierzchu i pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut. Ściągamy papier z formy, a wypiek zawijamy razem ze szmatką i studzimy.
Na krem porzeczkowy: dżem miksujemy na aksamitną masę, podgrzewamy. Wsypujemy do niego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy. Gdy lekko zgęstnieje, przekładamy do niej cukier puder i mascarpone. Ucieramy na gęstą masę, a potem dodajemy zimny dżem i krótko mieszamy robotem.
Rozprostowujemy biszkopt, równo rozmieszczamy na nim masę i ponownie zawijamy ciasto. Ozdabiany roladę np. czekoladą lub smarujemy kremem i schładzamy przez kilka godzin. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego.