Dewolaje to słynne kotlety zawinięte w roladę, skrawające w środku soczyste nadzienie. Drobiowe kąski otoczone złocistą panierką są podawane zarówno w ekskluzywnych restauracjach, jak i przydrożnych knajpkach. Przypominają zrazy, ale prawdziwi smakosze twierdzą, że są od nich dużo lepsze. Jesteśmy pewni, że dewolaje dworskie również wywołają falę zachwytów przy stole. Mają w środku farsz, który bije na głowę nawet ten tradycyjny. Koniecznie sprawdź przepis.
Dworska odsłona dewolaja. Warto jej skosztować
W klasyczne dewolaje zostaje zawinięty żółty ser lub masło. Dzisiejsza osłona jest bardziej urozmaicona. W roli farszu występuje mozzarella, kapusta, marchewka, pieczarki i cebula. Filety drobiowe z taką wkładką smakują oryginalnie i będą nimi zachwyceni nawet najwierniejsi fani klasyki. Polecamy przepis.
Przepis na dewolaje dworskie
Składniki:
3 filety z kurczaka
1 jajko
1 szklanka mąki
pieprz i sól
1 szklanka bułki tartej
Farsz:
100 g sera mozzarella
1 cebula
1/3 główki młodej kapusty
1 marchew
1 łyżka masła
kilka pieczarek
pieprz i sól
olej do smażenia
Wykonanie:
Kapustę drobno poszatkuj. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na oleju, dorzuć na patelnię kawałki pieczarek i znów podsmażaj. Po chwili przełóż kapustę, startą marchewkę oraz masło, smaż przez kilka minut, a na końcu dopraw pieprzem i solą wg uznania. Farsz ostudź.
Filety drobiowe przedziel równolegle na pół, przykryj folią spożywczą i rozbijaj tłuczkiem, ale nie za cienko. Posyp pieprzem i solą. Na każdej rozbitej porcji umieszczaj plaster mozzarelli, a na niej trochę nadzienia. Filet z wypełnieniem zawijaj w miarę ścisło na kształtną roladę.
Po kolei panieruj każdą sztukę w mące, a potem w rozbełtanym jajku. Na koniec obtaczaj w bułce tartej i od razu smaż na patelni z gorącym tłuszczem. Ustaw średni ogień. Gdy dewolaje będą złociste z obu stron, wykładaj je na talerz i podawaj, np. z surówką z marchewki i młodymi ziemniakami. Smacznego.