Tarte buraczki to pyszny dodatek do wielu potraw. Pasują do mięs i nie tylko. Warto już teraz przygotować zapas buraczanych przetworów na zimę. Mamy arcyprosty przepis na ten przysmak do słoików. Trochę różnią się od standardowej wersji, bo zalewa do nich nie zawiera octu. Buraczki mają delikatniejszy smak, który z pewnością wiele osób bardzo sobie ceni. Ten przepis na domowy przetwór warto wypróbować.
Zrób zapasy na zimę. Tartych buraczków nie może zabraknąć w twojej spiżarni
Lista składników na domowe buraczki do słoików jest bardzo krótka. To tylko warzywa i najprostsza w świecie zalewa złożona z wody, liści laurowych, soli i ziela angielskiego. Zauważ, że nie tam octu. A przecież w wielu przetworach (np. ogórkach) nie nigdy nie może go zabraknąć. Jak widać, dodatek ten nie jest buraczkom potrzebny. Bez niego warzywa mają łagodniejszy smak i są równie pyszne.
Przepis na tarte buraczki do słoików
Lista składników:
4 kg buraków
4 liście laurowe
10 łyżek soli niejodowanej
8 ziaren ziela angielskiego
4 l przegotowanej gorącej wody
*Z powyższych składników otrzymasz około 4 słoiki przetworu, każdy o pojemności 1 litra.
Sposób wykonania:
Buraki umyj, ugotuj do miękkości i ostudź. Potem obierz je ze skórki i rozdrobnij na tarce. Przełóż do słoików i dociśnij.
Do każdego naczynia wrzuć: 2 kulki ziela angielskiego i 1 listek laurowy.
Na zalewę: w przegotowanej i gorącej wodzie rozpuść sól. Gorącą mieszanką zalej buraczki, ale nie do pełna (zostaw ok. 3 cm miejsca od góry). Przetwory ścisło zakręć i poddaj pasteryzacji (przez ok. pół godziny). Ostudź weki i zanieś do spiżarni.