Sezonowe owoce, takie jak gruszki idealnie sprawdzą się w deserach. Nadadzą im jeszcze więcej smaku. Gruszki i czekolada to naprawdę udany duet, a w tym placku będziesz mieć okazję zasmakować perfekcji. Jego konsystencja, wygląd i aromat zrobią mocne wrażenie na każdym. Koniecznie poznaj przepis na szykowne ciasto czekoladowe z owocową wkładką.
Ten deser to kwintesencja czekoladowego i gruszkowego smaku. Typowo jesienne owoce idealnie wplatają się podczas pieczenia w miękkie ciasto.
Gruszki gruszkom nierówne. Jaka odmiana najlepiej pasuje do wypieku?
Konferencja ma słodki smak. Jest delikatna i soczysta. W trakcie pieczenia nie „zginie”, a jej strukturę poczujesz w każdym kęsie. Ponadto owoc zbyt mocno nie rozrzedzi deseru. Nie jest zbyt mocno soczysty. Jeśli akurat nie masz dostępu do konferencji, użyj faworytki (klapsy), Williams Christ lub Bery Hardy.
Przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki:
200 ml oleju,
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
3/4 szklanki cukru,
5 średnich gruszek,
3 jajka,
50 g kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie:
W naczyniu miksujemy jajka z cukrem na pulchny krem. Dodajemy olej i ucieramy na niezbyt dużych obrotach. Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem i znów ucieramy na spójne ciasto. Dodajemy kakao i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Przekładamy ją do blachy wyścielonej pergaminem.
Owoce obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miąższ kroimy i umieszczamy na deserze. Pieczemy deser w temperaturze 180°C (tryb góra-dół) przez 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, a gdy wystygnie, posypujemy cukrem pudrem i podajemy, smacznego.