REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaChałwowiec - szybkie ciasto bez pieczenia. Niebo w gębie

Chałwowiec – szybkie ciasto bez pieczenia. Niebo w gębie

ciasto z chałwą bez pieczenia
fot. screen Youtube / Henia Foks

Szybkie ciasto bez pieczenia z chałwą to prawdziwa eksplozja smaku. Jeśli nie masz ochoty na wielogodzinne stanie w kuchni przy garnkach, wypróbuj przepis na niesamowicie pyszne i szybkie ciacho z przepisu sławnej Youtuberki Heni Foks. Biszkopty stanowią bazę deseru, a na nich zostaje rozprowadzony przepyszny krem z dodatkiem pokruszonej chałwy. To połączenie idealne. Poczęstuj nim rodzinę lub gości na niedzielnym spotkaniu, a z pewnością poproszą cię o przepis.

REKLAMA

Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są przez wiele osób doceniane najbardziej. Za każdym razem się udają i zaskakują smakiem. Chałwowiec od Heni Foks zasługuje na owacje. Jest deserem perfekcyjnym pod każdym względem. Aż trudno uwierzyć, że tak łatwo się go robi.
Praca w kuchni idzie jak po maśle, bo używa się gotowych biszkoptów z paczki. Od postaw trzeba przyrządzić jedynie krem śmietankowo-chałwowy. Poniżej przedstawiamy wykaz niezbędnych składników i dokładną instrukcję przygotowania ciasta.

Przepis na ciasto bez pieczenia z chałwą

Lista składników:
pół szklanki cukru
1 szklanka mleka
25 dag sera krajanki
1 szklanka śmietanki 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
20 dag chałwy
4 łyżeczki żelatyny
garść prażonego sezamu

Sposób wykonania:
Sezam wrzuć na suchą patelni i podprażaj, aż się zarumieni.

REKLAMA

Żelatynę zalej 1 szklanką wrzątku i mieszaj, aż się całkiem roztopi.

W naczyniu umieść kremówkę, rozkruszoną chałwę, ser, mleko i cukier, miksuj na aksamitną masę. Dodaj roztopioną kawę i płynną żelatynę. Wymieszaj.

Na dnie blachy o wymiarach 20 cm rozmieść biszkopty. Rozprowadź na nich część masy chałwowej, a na wierzchu układaj ponownie ciasteczka. Przykryj je drugą częścią kremu i posyp powierzchnię ziarnami sezamu. Włóż ciasto do chłodziarki. Po dwóch godzinach powinno być gotowe do podania, smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA