Prawdopodobnie każdy Polak ma swój ulubiony przepis na zupę ogórkową. Wiele osób gotuje ją na mięsie, ale wersja wegetariańska też dostaje mnóstwo komplementów. To, że jest bez mięsnej wkładki, nie oznacza wcale, że jest uboższa. Wręcz przeciwnie. Umiejętnie przyszykuj ogórki, a zapewnią bulionowi pożądaną kwasowość. Finalnie zupa będzie poematem smaku i jedną z najlepszych odsłon, jaką w życiu jadłeś. Przygotuj ją w ten sposób, a na pewno się o tym przekonasz.
Rzetelna obróbka ogórków kiszonych przed wrzuceniem do garnka to klucz do sukcesu, a w tym przypadku do uzyskania naprawdę charakternej i wyśmienitej zupy ogórkowej. Kiszeniaków nie musisz obierać, a dodatkowo użyj ich soku. On wzmocni kwaśność dania, co jest bardzo na miejscu. Część ludzi podsmaża warzywa kiszone zanim te trafią do bulionu, ale ten krok można pominąć. Smakowitą ogórkową bez mięsa da się wyczarować. Do celu przybliży cię ta receptura. Wcześniej jednak spójrz na listę niezbędnych składników.
Przepis na zupę ogórkową bez mięsa
Składniki:
litr bulionu jarzynowego,
500 g kiszonych ogórków,
300 g ziemniaków,
szklanka soku z kiszonych ogórków,
cebula,
2 marchewki,
50 g masła,
150 g śmietany 18%,
pieprz i sól do smaku,
oliwa do smażenia,
koperek do podania.
Wykonanie:
Obierz ziemniaki i cebulę, pokrój oba warzywa w kostkę. Marchewkę również obierz, a potem zetrzyj na tarce. W sporym garnku o grubym dnie zeszklij na oleju i maśle cebulę oraz kartofle. Po chwili wsyp marchew i krótko smaż. Zalej wywarem i zagotuj.
Zetrzyj ogórki (nieobrane) na tarce. Gdy ziemniaki zmiękną, wrzuć rozdrobnione ogórki wraz z ich sokiem. Gotuj zupę na niewielkim gazie przez ok. 15-20 minut. Na sam koniec zapraw ją śmietaną i oprósz pokrojoną zieleniną.
Do szklanki wlej chochelkę gorącego bulionu, połącz ze śmietaną i mieszaj. Później przelej wszystko do ogórkowej i podawaj.