Wystarczy mleko, burak i odrobina cierpliwości, by w mgnieniu oka przygotować nie lada specjał. Prawdopodobnie nigdy nie pomyślałbyś, że z tych dwóch składników można zrobić coś pysznego. Poniższy przepis to najlepszy dowód na to, że kuchenne eksperymenty niemal zawsze kończą się powodzeniem. Odkryj patent na domowy ser buraczany.
Internet to kopalnia wiedzy i tysięcy przepisów kulinarnych. Niektóre z nich nigdy nie przestaną nas zadziwiać.
Pomysł dodania soku z buraka do mleka wydaje się niecodzienny, ale efekty tej próby, zostaje na długo w pamięci. Produkt, który na końcu powstaje, można kroić na plasterki i podawać z pieczywem. W sklepie czegoś tak pomysłowego nie znajdziesz.
Jeśli masz w domu karton mleka, cytrynę, buraka i trochę soli, możesz śmiało przystąpić do pracy. Oprócz tego zaopatrz się w gazę i sitko, bo przez nie będziesz odciskać buraka, a później serek.
Przepis na ser buraczany
Składniki:
1 burak
1 litr mleka
1 cytryna
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wypełniamy garnek litrem mleka. Solimy i mieszamy, a potem zagotowujemy na umiarkowanym gazie.
Buraka obieramy ze skórki, kroimy drobniej i blendujemy na pulpę. Następnie przecieramy ją przez sito wprost do naczynia.
Do soku buraczanego wlewamy sok z cytryny, mieszamy i wlewamy do przed chwilą zagotowanego nabiału. Gotujemy wszystko przez 5-7 min, do chwili, aż wytrąci się serwatka. Umieszczamy sito wysłane gazą na brzegach naczynia i przelewamy przez nie mleko z sokiem buraczanym.
Ser, który otrzymamy, musimy odsączyć i okręcić gazą, formując kulę. Wyrób wkładamy do chłodziarki, by lepiej stwardniał. Kroimy na porcje i podajemy. Smacznego.