Spróbuj połączyć jajka z tuńczykiem, a otrzymasz pyszne danie na śniadanie, lunch, podwieczorek czy kolację. Nie będziesz przyrządzać omleta, jajecznicy czy pasty kanapkowej. Oba składniki zamienisz w coś innego. Jajka ugotuj na twardo, a rybę odcedź z zalewy. Dorzuć ogórki konserwowe, szczypiorek i przyprawy, a potem ciesz się smakiem wystrzałowej sałatki. Majonez pasuje do niej najlepiej, w końcu są w niej jajka.
Łap przepis na sałatkę z jajkiem i tuńczykiem. Totalny hit!
Sałatka, o której cały czas mówimy, to imprezowy hit. Gdy posypiesz ją porządną ilością świeżego szczypiorku, nikt się jej nie oprze, ale i bez niego lub z innym zielonym dodatkiem i tak zasługuje na owacje. Ryba, jajka, ogórek zaciągnięte odrobiną majonezu i doprawione pieprzem oraz solą smakują fenomenalnie. Ugość sałatką swoich gości, a nie będą mogli oderwać się od talerza.
Przepis na sałatkę z tuńczyka i jajek
Składniki:
» tuńczyk w kawałkach w sosie własnym – puszka 170 g,
» jajka – 6 sztuk,
» ogórki konserwowe – 4 średnie sztuki,
» drobno pokrojony szczypior – 1 łyżka,
» majonez – 2 łyżki,
» sól i pieprz czarny.
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rybę starannie odcedzamy z zalewy i delikatnie rozdrabniamy sztućcem. Ogórki kroimy w talarki.
Wszystkie trzy składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy pieprz, najlepiej świeżo zmielony i sól do smaku. Przekładamy majonez i mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy sałatkę np. z pieczywem. Smacznego.