REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaję do panierki. Ryba smakuje tak, że wszyscy chcą przepis

Dodaję do panierki. Ryba smakuje tak, że wszyscy chcą przepis

smażona ryba na patelni
fot. screen Youtube / @edabeztruda

Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole? Oczywiście ryba. Wybór najczęściej pada na karpia, ale nie wszyscy przepadają za jego smakiem czy ośćmi. Dlatego wymieniany jest na dorsza, halibuta czy pstrąga. Bez względu na gatunek, rybę zazwyczaj podajemy w tradycyjnej, złotej panierce. Dla lepszego efektu warto dodać do niej ekstra składnik. Świąteczne danie wyjdzie lepsze niż kiedykolwiek.

REKLAMA

Zabłyśnij w tym roku przed rodziną. Przygotuj rybę w genialnej panierce z fenomenalnym dodatkiem

Standardowa panienka składa się mąki, bułki tartej i jajka. Tym razem dołącz do zestawu jeszcze jeden składnik – prażoną cebulkę. W sklepach znajdziesz ten produkt w paczkach w przystępnej cenie. Możesz też przygotować cebulowy dodatek samodzielnie w kuchni. To naprawdę proste.

Jak uprażyć cebulkę w domu?

Składniki:
● 1 kg cebuli,
● 70 g mąki kukurydzianej,
● 70 g mąki pszennej,
● pieprz i sól do smaku,
● 600 ml oleju roślinnego.

Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, posiekać i osuszyć. Przełożyć do garnka.

REKLAMA

2. Mąkę pszenną połączyć mąką kukurydzianą, solą i pieprzem. Wsypać do cebuli i dobrze wymieszać.

3. Rozgrzać tłuszcz na głębokiej patelni. Gdy osiągnie temperaturę 150°C, wrzucać etapami otoczoną mąką i przyprawami cebulę – wszystkie kawałki muszą dobrze pokryć się olejem. Prażyć cebulę przez 20 minut – powinna mocno się zezłocić i bardziej wyschnąć. Kolejne partie smażyć podobnie. Cebulkę umieścić na ręczniku kuchennym, aby odciekła nadmiaru oleju, ostudzić.

Prażoną cebulkę (ok. 100 g na 2 filety rybne) należy dodać do bułki tartej i zamieszać. Wcześniej warto ją rozdrobnić (włożyć do woreczka i roztłuc wałkiem). Panierować rybę w mące, jajku i bułce połączonej z cebulką, a potem smażyć na patelni.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA