REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKrakersy przekładam tą masą. To ulubione ciasto mojej rodziny

Krakersy przekładam tą masą. To ulubione ciasto mojej rodziny

ciasto bez pieczenia z budyniem i krakersami
fot. screen Youtube / Bombowa Kuchnia

Smaczny, obłędnie kokosowy i niezwykle delikatny – taki jest deser z krakersów i masy budyniowej. Łatwo się go robi i nie wymaga pieczenia. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Serwując go swoim domownikom po obiedzie, zrobisz im miłą niespodziankę, a zachwytom nie będzie końca.

REKLAMA

Ciasto kokosowe z krakersami to pewniak na deser. Wygląda jak cukiernicze arcydzieło, ale powstaje w banalny sposób, z zaledwie kilku składników.

Ciasta bez pieczenia można zrobić z herbatników, wafli tortowych, biszkoptów czy zmielonych ciasteczek. Kremy też mogą być różne. Prym zwykle wiodą masy waniliowe, krówkowe, śmietankowe czy kakaowe.

Dzisiejszy przekładaniec stworzono modnie i z pomysłem. Podstawą są krakersy i słodka masa kokosowa. Dwa składniki o odmiennych smakach tworzą coś wspaniałego. Krakersy miękną dużo szybciej niż herbatniki, więc deser po chwili można już zajadać.

REKLAMA

Przepis na ciasto kokosowe z krakersami

Składniki:
Na ciasto:
1 opakowanie krakersów (180 g)
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
1 kostka masła (200 g)
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 ml mleka
1 opakowanie wiórków kokosowych (200 g)

Przygotowanie:
W garnku połącz cukier waniliowy ze zwykłym cukrem i żółtkami. Dodaj 250 ml mleka i 4 łyżki mąki (2 łyżki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej), starannie wymieszaj.

Dodaj resztę mleka i umieść naczynie na niewielkim palniku, mieszaj na gęsty krem. Ściągnij z ognia, okryj folią spożywczą i zostaw masę do wystygnięcia.

REKLAMA

Ucieraj kostkę masła w temp. pokojowej, przekładaj partiami budyń, mieszaj za każdym razem. Wsyp 3/4 paczki wiórków, mieszaj.

Na dnie formy (30×11 cm) ułóż spód z krakersów, potem równo rozprowadź na nich trochę kremu i przykryj słonymi ciasteczkami. Umieść kilka łyżek masy, a potem znów połóż warstwę krakersów. Pięter z krakersów powinno być 5 (w tym wierzch).

Deser wyjmij z formy, przekręcając go do góry dnem. Posmaruj wierzch odrobiną kremu i ozdób resztą kokosa. Ciasto włóż do chłodziarki, a by lepiej stwardniało. Smacznego.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA