REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaRosół z tym dodatkiem zrobi oszałamiającą karierę w twoim domu

Rosół z tym dodatkiem zrobi oszałamiającą karierę w twoim domu

rosół
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Aby ugotować pyszny i esencjonalny rosół, wystarczy pamiętać o kilku zasadach i dopilnować właściwych proporcji. Od kiedy zaczęłam przyrządzać tę zupę w ten sposób, innej nie uznaję. Bulion jest wyśmienity i wyrazisty w smaku. Mimo iż nie zawiera mięsa. Tajemnicą smaku rosołu są obierki.

REKLAMA

W Polsce najczęściej rosół gotuje się mięsie i rozmaitych warzywach. Jego smak i zapach wzbogacają liczne przyprawy. Gorący rosół ląduje na naszych talerzach podczas niedzielnego obiadu lub ważnych uroczystości. Rosół to także znakomita baza do innych zup, np. pomidorowej. Wystarczy dodać do niego 1 składnik, aby odmienić jego charakter. Chodzi o obierki ziemniaków.

Przeważnie trafiają do śmieci. Daj im szansę, a zobaczysz, że było warto

Obierki ziemniaków zagrają pierwsze skrzypce w twoim rosole. Będzie bogatszy w smaku. Ponownie wykorzystasz odpad w swojej kuchni i tym samym nic się nie zmarnuje. Najpierw musisz skórki odpowiednio przygotować. Koniecznie je umyj, a potem dopraw i upiecz w piekarniku.

Przepis na rosół z dodatkiem obierek ziemniaczanych

Składniki:
▫︎ obierki z sześciu sporych ziemniaków,
▫︎ 1,5 litra wody,
▫︎ 1 duża cebula,
▫︎ 2 marchewki,
▫︎ kawałek selera,
▫︎ 1 ząbek czosnku,
▫︎ 1 łyżka miksu suszonych warzyw,
▫︎ 1 gałązka lubczyku,
▫︎ pieprz i sól do smaku.
▫︎ natka pietruszki.

REKLAMA

Wykonanie:
Jarzyny obieramy: cebulę kroimy w ćwiartki, a seler i marchewkę na spore kawałki, przenosimy do garnka. Dorzucamy natkę, czosnek i suszone warzywa, zalewamy wodą, dodajemy pieprz i sól, zupę gotujemy powoli przez ok. 60 minut.

Obierki z ziemniaków starannie czyścimy, osuszamy i polewamy oliwą. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy je przez pół godziny w temp. 200 st. C., aż się delikatnie zarumienią i nabiorą chrupkości.

Rosół odcedzamy i usuwamy duże kawałki jarzyn. Przekładamy do niego lubczyk w całości i upieczone skórki, gotujemy przez 20 minut.

REKLAMA

Warto zaznaczyć, że ta wersja rosołu jest bezmięsna, ale mimo to ma głęboki smak i zapach. Wszystko dzięki pieczonym obierkom ziemniaczanym. Zupa z pewnością zaskoczy cię lekko karmelowym smakiem.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA