![pączki](https://shareinfo.pl/wp-content/uploads/2025/02/Screenshot_22-1j9.jpg)
W karnawale na naszych stołach królują faworki i pączki. Na chwilę przed tłustym czwartkiem i w ten dzień cukiernie przeżywają oblężenie. Jednak wiele osób decyduje się zrobić łakocie samodzielnie w domu. Tak czy owak, drożdżowe bułeczki z nadzieniem, zarówno domowe, jak i kupne, z biegiem czasu wysychają i twardnieją, innymi słowy – tracą świeżość. Wtedy nie są już tak dobre, a czerstwe są wręcz niejadalne. Jak odświeżyć pączki, by smakowały tak jak pierwszego dnia, a nawet jeszcze lepiej? Poznaj sprawdzony babciny sposób.
Świeże pączki zachwycają miękkością i puszystością, ale już na drugi/trzeci dzień stają się czerstwe, a przyjemność z ich jedzenia jest żadna. Na szczęście słodycze można „wskrzesić”, stosując banalny trik. Błyskawicznie zyskają pełnię smaku.
Zobacz też: Faworki bez smażenia. Jest o wiele lepszy sposób ich przygotowania
Kąpiel w mleku – wypróbuj starodawną metodę odświeżania pączków
Nieświeże paczki namocz w mleku, a potem przełóż na odpowiednią formę i wstaw do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Mleko stosuj z umiarem i nie rozmocz zbyt mocno pączków. Wysokość temperatury dopasuj do urządzenia i ilości łakoci. W mikrofali wystarczy je podgrzewać przez kilkanaście sekund, a w piecu muszą spędzić trochę więcej czasu.
Stare pączki możesz także ułożyć na blasze, namoczyć lekko wodą z obu stron i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na kilka minut. Monitoruj proces pieczenia, bo pączki mogą się przypalić.
Nadmiar pączków możesz również zamrozić
Jeśli kupiłeś lub usmażyłeś furę pączków i wiesz, że nie zjesz ich wszystkich od razu, możesz je umieścić w zamrażarce. Świeże zapakuj w papierowy lub foliowy woreczek i zamroź. Później wyjmij bułki i zaczekaj, aż odmarzną.
Co zrobić z czerstwymi pączkami? Zrób z nich bułkę tartą
Suche ciasto drożdżowe zetrzyj na tarce o małych oczkach. W ten sposób otrzymasz lepszą wersję bułki tartej. Wystarczy, że blaszkę wysmarujesz masłem, a potem posypiesz taką nietypową bułką.
Czytaj też: Pączki w 10 minut bez wyrastania. Puszyste, mięciutkie i pyszne