REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaFaworki bez smażenia. Jest o wiele lepszy sposób ich przygotowania

Faworki bez smażenia. Jest o wiele lepszy sposób ich przygotowania

faworki
fot. screen Youtube / Kochen mit sweeteasymama

Faworki to obok pączków kultowa karnawałowa słodkość, po którą ochoczo sięgamy podczas karnawału. Zazwyczaj ten przysmak smaży się na oleju roślinnym lub smalcu. Okazuje się, że istnieje jeszcze jeden znakomity sposób jego przygotowania – czy jedliście kiedyś faworki w wersji pieczonej? Dowiedzcie się, jak zrobić pyszne i chrupiące faworki z piekarnika.

REKLAMA

Faworki, inaczej chrust, to kruche, podłużne ciastka, po które zwykle sięgamy w tłusty czwartek. Ich przygotowanie kojarzy się wielu osobom ze smażeniem. Można je jednak wykonać na dwa sposoby: poza tradycyjnym smażeniem słodkości można także wstawić do piekarnika i upiec. To świetne rozwiązanie zwłaszcza dla tych, którzy są na diecie. Oto przepis na faworki z piekarnika.

Faworki z piekarnika – przepis

Składniki:
5 łyżek śmietany 18%.
4 żółtka
300 g mąki
50 g masła
łyżka spirytusu
cukier puder do posypania
trochę soli
płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:
W naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem proszkiem do pieczenia oraz solą, a następnie dodaj posiekane masło, spirytus, śmietanę i żółtka. Ponownie zamieszaj, a potem zacznij zagniatać ciasto, z którego na końcu stwórz kulę. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto (bardzo cienko), pokrój je na paski, a potem wycinaj prostokąty. Natnij je po środku, chwyć skrawek ciasta za jeden koniec i przewlecz przez otwór.

REKLAMA

Na blasze umieść papier do pieczenia i ułóż na nim przygotowane faworki (zachowując odstępy), a następnie wstaw je do piekarnika nastawionego na 180°C i piecz przez ok. 8-10 minut. Podczas pieczenia postaraj się je obserwować, gdyż cieniutkie ciasto może się prędko przypalić. Po wystygnięciu faworki oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA