REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaOto mój tajemniczy składnik panierki. Kotlety schabowe są obłędne

Oto mój tajemniczy składnik panierki. Kotlety schabowe są obłędne

przyrządzanie panierki
fot. screen Youtube / @valentinka.dolbun

Kotlety schabowe są skarbem polskiej kuchni i chyba wszyscy się z tym zgodzą. Liczy się zarówno jakość mięsa, jak i metoda jego przyrządzenia. Panierka to także ważny element i ma głęboki wpływ na smak potrawy. Jeśli lubisz tradycyjne rozwiązania i chętnie poznałbyś patent na chrupiącą otoczkę kotletów, dodaj do niej coś ekstra.

REKLAMA

Panierki używamy nie tylko do mięsa na kotlety, ale również do ryb, warzyw czy serów. Produkty spożywcze otoczone bułką tartą czy mąką i jajkiem, poddane obróbce cieplnej są dużo smaczniejsze, wyglądają apetyczniej i chrupią.

Polecamy: Czy mięso mielone trzeba myć? Odpowiedź cię zaskoczy

Panierka może być jeszcze lepsza, gdy dodasz do niej coś wyjątkowego. Tym składnikiem jest sezam. W maleńkich nasionkach ukrywa się ocean witamin i minerałów, a także dobroczynne kwasy tłuszczowe. One odmienią smak pospolitej panierki. To finalnie przełoży się na smak mięsa wieprzowego.

Co wchodzi skład panierki?

Panierka to tylko 3 składniki:
▫︎ jajka
▫︎ mąka,
▫︎ bułki tarta.

REKLAMA

Bułkę tartą można zastąpić mielonymi orzechami czy płatkami kukurydzianymi.

Dlaczego warto dodać sezam do panierki do schabowych?

Panierka z sezamem chrupie jeszcze bardziej i pachnie lepiej niż klasyczny wariant. Mięso zyskuje orzechowe nuty. Na panierkę do czterech kotletów schabowych przeznacz ok. 3 łyżki sezamu. Wsyp go do bułki tartej, wymieszaj, a potem panieruj płaty wieprzowiny.

Czytaj też: Wlej jajka do foremki na lód. Super sposób na oszczędzanie, każdy zachwala

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA