Kupione pieczywo stało się czerstwe? Wbrew pozorom można bardzo łatwo sprawić, że stanie się ono znów świeże. Pomocne okazują się tu na przykład seler i jabłko.
Masz w domu kuchenkę mikrofalową? Zreanimujesz chleb czy bułki w niespełna minutę. Wystarczy czerstwe pieczywo owinąć ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą i włożyć je do mikrofali na 20–30 sekund, nastawiając najwyższą moc urządzenia.
Świetność bułkom i chlebowi przywrócisz też korzystając z piekarnika. W tym celu pieczywo należy zwilżyć wodą, zawinąć osobno w folię aluminiową i włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni.
Nie chcesz do odświeżania chleba stosować urządzeń elektrycznych? W takim razie tanim i skutecznym rozwiązaniem będzie włożenie na noc do lodówki pieczywa do szczelnego pojemnika razem z jabłkiem lub kawałkiem selera naciowego. Rano chleb powinien być gotowy do jedzenia. Dla uzyskania szybszego efektu przed umieszczeniem w pojemniku można duży bochenek chleba pokroić na kilka kawałków, bułki natomiast podzielić na pół.